OMV se judecă cu statul român la Curtea de Arbitraj de la Paris

Procesul de la Curtea Internaţională de Arbitraj vizează lucrări de mediu asumate şi neplătite de statul român, trecute în contractul de privatizare al Petrom din 2004, scrie economica.net

Compania austriacă OMV  a dat în judecată statul român pentru neplata unor obligaţii de mediu asumate prin contractul de privatizare al Petrom şi cere despăgubiri de 92 de milioane de lei – circa 20 de milioane de euro. Demersul OMV a început în decembrie 2011 când compania a depus o cere de arbitraj la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, potrivit informaţiilor apărute pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Sumele cerute la tribunal de austrieci reprezintă contravaloarea unor lucrări de mediu la rafinăria Petrobrazi şi combinatul chimic Doljchim efectuate pe banii companiei, şi care ar fi trebuit fi decontate de stat potrivit contractului de privatizare a Petrom. Statul nu a recunoscut însă că trebuie să facă aceste plăţi.

În cauza aflată pe rolul Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris, România este reprezentată de Ministerul Mediului şi Pădurilor care a desemnat deja pe Profesorul Xavier Boubcoza drept co-arbitru care să reprezinte interesele părţii române. Ceilalţi doi arbitri sunt Ibrahim Fadlallah desemnat de OMV şi Francisco Ramos Mendez, neutru, desemnat de Curtea de Arbitraj.

Citeşte mai mult pe economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *