OMV Petrom a vândut singurul său parc eolian, Dorobanţu, pentru 23 de milioane de euro

OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a vândut filiala OMV Petrom Wind Power SRL (parcul eolian Dorobanţu) companiei olandeze Transeastern Power B.V., în schimbul sumei de 23 milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei petroliere.

Finalizarea tranzactiei este conditionata de indeplinirea conditiilor suspensive uzuale, inclusiv aprobarea Consiliului Concurentei si se estimeaza ca aceasta va avea loc pana la sfarsitul anului curent.

„Strategia OMV Petrom, ca grup integrat de petrol si gaze, este de a se concentra asupra activitatilor de baza. Mai specific, in divizia Downstream Gas se urmareste consolidarea pozitiei de lider pe piata de gaze, maximizarea beneficiilor modelului de afaceri integrat de gaze si electricitate si extinderea regionala. Activitatea de productie energie eoliana nu se inscrie in directiile strategice ale companiei”, se arată în comunicatul Petrom către BVB.

OMV Petrom a anuntat intentia de vanzare a parcului eolian Dorobantu la inceputul anului 2016.

Parcul eolian Dorobantu este localizat in sud-estul Romaniei si include 15 turbine Vestas V-90 cu capacitate de 3 MW fiecare. Capacitatea electrica eoliana totala instalata a Romaniei este estimata in prezent la 3.000 MW, deci parcul Dorobantu are o pondere de circa 1,5%. In 2016, acesta a avut o productie neta de electricitate de 0,08 TWh si a primit 128.000 de certificate verzi, jumatate din ele fiind eligibile pentru vanzare incepand cu 1 ianuarie 2018.

„Tranzactia nu va avea un impact semnificativ asupra indicatorilor financiari si operationali ai OMV Petrom, in conditiile in care profitul operational, respectiv activele OMV Petrom Wind Power SRL reprezinta mai putin de 1% din indicatorii corespondenti ai Grupului OMV Petrom, iar productia de electricitate reprezinta ~3% din productia totala de electricitate a Grupului”, precizează sursa citată.

Transeastern Power B.V. este o subsidiara a Transeastern Power Trust, un producator independent de energie electrica care detine si opereaza instalatii care produc energie electrica din surse regenerabile (eolian, solar si hidro). Transeastern Power Trust a fost fondat in 2014 si este listat pe TSX Venture Exchange din Canada.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 64 milioane bep in 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a 784 benzinarii, la sfarsitul lui martie 2017, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 12,57%, iar 15,79% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *