OMV, patronul Petrom, cumpără 50% dintr-o companie petrolieră din Malaezia, evaluată la 1,6 miliarde de dolari

OMV, acţionarul majoritar al Petrom, a anunţat un parteneriat cu Sapura Energy, cea mai mare companie de servicii petroliere din Malaezia, prin care va deţine 50% din subsidiara sa, Sapura Upstream.

Tranzacţia evaluează Sapura Upstream, divizia de explorare şi producţie a Sapura Energy, la 1,6 miliarde de dolari, potrivit unei informări a companiei asiatice, citate de Reuters. Tranzacţia a fost anunţată şi de OMV, care vorbeşte despre un parteneriat strategic cu Sapura Energy, grupul austriac manifestându-şi dorinţa de a cumpăra 50% din Sapura Upstream.

“Sapura Upstream este un importantă companie de petrol şi gaze, cu sediul în Malaezia, cu un portofoliu în creştere puternică”, arată OMV.

“Parteneriatul pe care ni-l dorim cu Sapura este un pas important în creştrerea prezenţei OMV în Asia de Sud Est. Cererea de petrol şi gaze din această regiune va înregistra o creştere puternică până în 2030, iar OMV foloseşte această oportunitate pentru extinderea sa viitoare şi pentru construirea unei noi regiuni de bază pentru activităţile sale”, a declarat într-un comunicat de presă Rainer Seele, directorul general al OMV.

Sapura Upstream are participaţii în mai multe câmpuri cu rezerve de  hidrocarburi, unul în largul Malaeziei (Sarawak),care deja are decizie finală de investiţie, şi altele Noua Zeelandă, Australia şi Golful Mexic.

Anunţul privind acest acord de intenţie vine după ce, săptămâna trecută, directorul OMV responsabil de partea de upstream, Johann Pleininger, a declarat că grupul austriac vizează o achiziţie pe partea de explorare în Asia de Sud până la finalul anului 2018.

Tot în acest an, compania austriacă şi-a extins operaţiunile în Noua Zeelandă şi în Emiratele Arabe Unite, stat al cărei fod suveran este de altfel şi acţionar al OMV.

OMV are disponibile fonduri de 10 miliarde de euro pentru achiziţii până în anul 2025.

OMV este acţionarul majoritar al Petrom, singura companie romanească producătoare de petrol şi gaze.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *