OMV intră în afacerea cu „benzinării” electrice

Grupul austriac de petrol şi gaze OMV, proprietarul Petrom, a anunţat că urmează să preia o participaţie de 40% la Smatrics, un furnizor de staţii de încărcare pentru automobilele electrice, potrivit Reuters, citată de Agerpres

Smatrics, companie controlată de Verbund şi Siemens, gestionează aproximativ 400 de staţii de încărcare în Austria pentru care producătorul de energie hidroelectrică Verbund furnizează energie. De asemenea, compania Smatrics se ocupă şi de construcţia şi gestionarea staţiilor de încărcare la benzinării, pentru gospodării private şi companii, pentru hoteluri şi companii de transport.

„Verbund produce energie verde. OMV are foarte multă infrastructură. Practic este o combinaţie logică în încercarea de a contribui la reducerea emisiilor de CO2”, a declarat directorul pentru downstream de la OMV, Manfred Leitner.

Cele două companii au informat că prioritatea Smatrics este extinderea în Austria şi Germania, urmând ca ulterior să analizeze şi o pătrundere pe pieţele din Cehia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Obiectivul este creşterea numărului şi calităţii staţiilor de încărcare rapidă astfel încât automobilele electrice să poată parcurge o distanţă de 100 de kilometri după cinci minute de încărcare, a declarat directorul general de la Verbund, Wolfgang Anzengruber.

Companiile nu au dezvăluit preţul plătit de OMV pentru pachetul de 40% din acţiunile Smatrics, preţ care va fi achitat în numerar. După această tranzacţie, OMV şi Verbund vor deţine fiecare 40% din acţiunile Smatrics iar Siemens restul.

În Austria, la finele lui 2016 erau înregistrate 13.000 de vehicule electrice. Comparativ, în România, conform unui raport APIA, numărul maşinilor electrice noi comercializate în 2016 a crescut cu 237% faţă de 2015, până la 167 de unităţi. Mărcile care au vândut cele mai multe modele electrice sunt BMW, Mercedes Benz şi Volkswagen, conform raportului APIA.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *