OMV are cumpărători pentru afacerea din Malaezia pe care vrea să o vândă

Mubadala Investment, fondul suveran din Abu Dhabi, şi compania petrolieră japoneză Inpex se numără printre firmele care concurează pentru preluarea SapuraOMV, un joint venture între grupul austriac OMV şi firma Sapura Energy din Malaezia, într-o tranzacţie evaluată la aproximativ 1,2 miliarde de dolari, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.

Vânzarea acestei companii de petrol şi gaze cu sediul în Malayezia, şi la care grupul austriac OMV deţine 50% din acţiuni, ar putea impulsiona activitatea de fuziuni şi achiziţii la nivel global, care a fost afectată de încetinirea economiei mondiale, creşterea dobânzilor şi tensiunile geopolitice.

Sursele citate de Reuters susţin că în cursa pentru preluarea SapuraOMV se mai află şi compania energetică Medco Energi din Indonezia.

În primele nouă luni ale acestui an, activitatea de fuziuni şi achiziţii în regiunea Asia Pacific şi Japonia a scăzut cu 26% în ritm anual, până la 624,4 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, arată datele firmei LSEG. Conform acestor date, activitatea de M&A în sectoarele energiei şi electricităţii din regiunea Asia Pacific şi Japonia a scăzut cu 44,9% în ritm anual, până la 53 de miliarde de dolari.

Conform celui mai recent raport anual, SapuraOMV a produs aproximativ 30.000 de barili echivalent petrol pe zi în 2021 şi are ambiţia de a ajunge la o producţie de 100.000 de barili echivalent petrol pe zi graţie unei creşteri organice şi fuziuni şi achiziţii în următorii cinci-opt ani. Firma are activităţi de explorare în Mexic, Australia şi Noua Zeelandă.

Vânzarea SapuraOMV reprezintă o schimbare radicală de direcţie pentru grupul austriac OMV, care în luna noiembrie 2018 anunţa că a investit 975 de milioane de dolari pentru o participaţie de 50% la SapuraOMV, într-o tranzacţie care era destinată să îi lanseze expansiunea în Asia.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *