Grupul austriac OMV a câștigat arbitrajul de 230 de milioane de euro de la Camera Internațională de Comerț în legătură intentat cu livrările neonorate de Gazprom în Germania, a declarat miercuri grupul energetic, citat de Reuters.
Suma câștigată, inclusiv dobânzile și costurile cu judecata, va contribui pozitiv la pierderile sale financiare înregistrate în 2022, a declarat compania OMV într-un comunicat. Grupul petrolier se așteaptă la o înrăutățire a contractului său cu Gazprom Export, o filială a gigantului rus al gazelor, ceea ce ar putea duce la o întrerupere a furnizării de gaze.
Compania a confirmat că va compensa creanțele cu facturile în temeiul contractului austriac de furnizare de gaze cu Gazprom Export pentru a obține despăgubirile, ceea ce va crește rezultatul operațional și fluxul de numerar al OMV.
Chiar și în cazul opririi livrărilor, OMV arată că dispune de suficiente gaze pentru alimentarea clienților.
“Ca parte a strategiei continue de diversificare a OMV, aceasta și-a consolidat în mod continuu și cu succes aprovizionarea cu gaze din surse non-rusești și capacitățile suplimentare ale conductelor. Portofoliul său de gaze cuprinde mai multe surse de aprovizionare din Norvegia, precum și volume suplimentare de LNG pe termen lung. OMV confirmă că poate livra clienților săi toate volumele de gaze contractate în cazul unei potențiale întreruperi a aprovizionării de către Gazprom Export. În plus, stocarea de gaze a OMV în Austria este în prezent de peste 90 %.
Volumul de gaz potențial afectat pentru punctul virtual de tranzacționare (VTP) austriac este estimat la până la 7 400 MWh pe oră, ceea ce înseamnă aproximativ 5 TWh pe lună”, a comunicat compania austriacă.
„Ne-am pregătit de mult timp pentru o posibilă întrerupere a aprovizionării. În orice situație, alimentarea cu gaze a țării noastre este sigură. Instalațiile noastre de stocare a gazelor sunt pline”, a scris ministrul austriac al energiei, Leonore Gewessler, într-o postare pe X, miercuri.
În mai, OMV a declarat că livrările de gaze de la Gazprom ar putea fi suspendate din cauza unei hotărâri judecătorești, fără a indica însă speța.
La începutul lunii aprilie, gigantul energetic Gazprom, controlat de Kremlin, ceruse unui tribunal rus să interzică OMV să apeleze la arbitrajul internațional. Mai târziu, în aceeași lună, Gazprom a intentat procese la o instanță rusă împotriva companiei cehe de utilități CEZ , a OMV și grupului energetic slovac ZSE.
OMV inițiase proceduri de arbitraj împotriva Gazprom în legătură cu participația sa la un zăcământ de gaze din Rusia.
OMV este acționarul majoritar al Petrom și, istoric, a fost primul client din Europa de Vest pentru gazele rusești, în baza unui contract semnat în 1968.