Oltchim a făcut o ofertă austriecilor de la OMV pentru cumpărararea rafinăriei Arpechim

Oltchim Râmnicu Vâlcea a anunţat oficial că vrea să cumpere Arpechim. Până la finalizarea tranzacţiei, conducerea Oltchim a solicitat închirierea instalaţiilor rafinăriei, închisă de OMV acum două luni.

“În baza memorandumului iniţiat de catre Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi aprobat de Guvemul Romaniei, S.C. Oltchim S.A. anunţă investitorii şi acţionarii săi că a înaintat către OMV Petrom SA, în data de 25.05.2011, o ofertă privind cumpărarea instalaţiilor rafinăriei Arpechim Piteşti. Pe durata negocierilor până la transferul de proprietate a instalaţiilor, S.C. Oltchim S.A. a solicitat încheierea unui contract de închiriere a instalaţiilor rafinariei, în temeiul caruia Oltchim să poată începe operarea acestora în cel mai scurt timp posibil.

Acest demers are în vedere consolidarea integrării fluxurilor tehnologice şi creşterea gradului de rentabiliite a companiei” se arată într-un comunicat al combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea remis Bursei de Valori Bucureşti.

Oltchim, una dintre cele mai mari societăţi încă deţinute dee stat, a cumpărat la finele lui 2009 activele petrochimice ale rafinăriei Arpechim de la Petrom, pentru 13 milioane de euro. Acestea asigură materia primă a combinatului Oltchim.

Prima instalaţie de pe Platforma Petrochimică Arpechim Piteşti va porni la sfârşitul acestei luni, după cum a anunţat Oltchim. În plus, combinatul chimic a mai achiziţionat şi instalaţia de producţie oxigen-azot şi terenul aferent acesteia de pe platforma petrochimică Arpechim, pentru circa 400.000 de euro.

Rafinăria de la Piteşti, una dintre cele două deţinute de OMV Petrom, a fost închisă definitiv în martie, compania petrolieră anunţând că operarea ei nu mai este fezabilă. Cei de la Petrom au spus că au încercar timp de un an să vândă rafinăria, dar nu au avut nici o ofertă concretă. O parte dintrr instalaţii va fi transferată la Petrobrazi, altele vor fi vândute la fier vechi, iar o parte din platforma de la Piteşti va fi folosită va depozit.

Momentan, OMV Petrom nu comentează pe marginea acestei situaţii.

UPDATE 12.05

Roibu, Oltchim: „N-am oferit un preţ, cine vinde stabileşte preţul”. Ce vrea de la Arpechim

Conducerea Oltchim nu a oferit însă vreun preţ pentru activele pe care intenţionează să le cumpere. “Nu am oferit o sumă. Cine vinde înaintează suma” ne-a declarat directorul Oltchim, Constantin Roibu.

Directorul Oltchim spune că este interesat de rafinărie mai mult pentru producţia de materie primă necesare petrochimiei, şi mai puţin pentru producţia de carburanţi. “Nu voi vinde benzină şi motorină pe piaţa românească, să nu fac concurenţă celor de aici” spune Roibu, care a mai afirmat că are în vedere inclusiv varianta unui contract de procesare de ţiţei. “Avem opţiunea unui contract de procesare, cu un producător de ţiţei, care să preia carburanţii, pe noi ne interesează în special producţia rafinăriei pentru petrochimie” a spus Roibu, care a mai spus că există discuţii cu mai mulţi astfel de producători, dar a refuzat să dea vreun nume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *