Olanda acordă subvenţii de două miliarde de dolari pentru un mare proiect de captare şi stocare a dioxidului de carbon

Guvernul olandez a acordat subvenţii de aproximativ două miliarde de dolari unui consorţiu din care fac parte Royal Dutch Shell şi ExxonMobil, pentru unul dintre cele mai mari proiecte globale de captare şi stocare a dioxidului de carbon (CCS), a anunţat Autoritatea portuară din Rotterdam, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Shell şi Exxon au solicitat subvenţiile în ianuarie, alături de furnizorii industriali de gaze Air Liquide şi Air Products, pentru un proiect menit să capteze emisiile de CO2 ale fabricilor şi rafinăriilor din zona portuară din Rotterdam şi să le stocheze în zăcăminte olandeze goale de gaze din Marea Nordului.

Astfel este eliminat cel mai important obstacol al proiectului, care ar urma să devină operaţional în 2024 şi ar urma să reducă emisiile din zona industrială a celui mare mare port maritim european cu aproximativ 10%.

Subvenţiile sunt menite să compenseze companiile care înregistrează costuri suplimentare pentru că în loc să emită captează gazele cu efect de seră, în timp ce portul va furniza infrastructura necesară pentru a transporta CO2 către zăcăminte.

Obiectivul autorităţilor olandeze este ca până în 2030 să reducă emisiile cu 55% faţă de nivelul din 1990, după ce anul trecut emisiile au scăzut cu 24,5% faţă de nivelul din 1990.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *