Oficialii KazMunayGas au discutat despre cooperarea în domeniul energiei cu Departamentul de Stat al SUA

Directorul general al companiei naționale petroliere a Kazahastanului, KazMunayGas (KMG, care controlează Grupul Rompetrol), Magzum Mirzagaliyev, a purtat marți, la New York, discuții cu reprezentanți ai Departamentului de Stat al SUA, a anunțat miercuri compania într-un comunicat de presă.

„Mirzagaliyev s-a întâlnit cu secretarul adjunct al Biroului pentru Resurse Energetice al Departamentului de Stat, Geoffrey R. Pyatt, și cu secretarul adjunct al Biroului pentru Afaceri din Asia Centrală și de Sud, Donald Lu. Părțile au discutat despre modalitățile de consolidare a cooperării energetice dintre Kazahstan și SUA și despre măsurile de răspuns la schimbările climatice”, se arată în comunicatul de presă de miercuri.

Mirzagaliyev a declarat că KMG s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 15% până în 2031 față de nivelurile din 2019.

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a sosit la New York pe 17 septembrie. El a luat cuvântul în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU și a participat la summitul Asia Centrală-SUA.

Întâlnire între președinți

În marja sesiunii, Kassym-Jomart Tokayev a avut o întrevedere cu președintele României, Klaus Iohannis

Șeful statului kazah a remarcat tendințele pozitive în dezvoltarea relațiilor comerciale și economice dintre cele două țări. România este principalul partener comercial al Kazahstanului în Europa de Est. Până în prezent, volumul comerțului bilateral a crescut cu peste 20% și se ridică la 1,3 miliarde de dolari.

“Considerăm România ca fiind un stat foarte prietenos. Vă respectăm istoria, vă respectăm politica, respectăm tradițiile națiunii și ale poporului vostru, – a declarat Kassym-Jomart Tokayev.

Președintele Kazahstanului a menționat că, pentru a da un impuls suplimentar comerțului și interacțiunii economice, este necesară activarea activității Comisiei interguvernamentale și a Consiliului de afaceri al Kazahstanului și României.

La rândul său, Klaus Iohannis și-a exprimat angajamentul pentru dezvoltarea în continuare a cooperării bilaterale dintre Kazahstan și România.

“Este o plăcere pentru mine și pentru echipa mea să ne întâlnim astăzi aici, pentru că suntem, aș spune eu, foarte buni parteneri economici și politici. Știți, am verificat înainte de întâlnirea noastră toată istoria noastră comună și cred că avem o bună șansă de a intensifica ceea ce se numește contacte politice la nivel înalt”, a declarat președintele României. La finalul întrevederii, Kassym-Jomart Tokayev l-a invitat pe Klaus Iohannis să fie unul dintre principalii invitați la Forumul Internațional de la Astana.

KazMunayGas controlează grupul Rompetrol (KMG International) care operează cea mai mare rafinărie de petrol din România, Petromidia, rafinăria Vega, precum și una dintre cele mai importante rețele de distribuție a caburanților. La nivel regional, KMG International  desfășoară ample activități de aprovizionare și comerț cu produse petroliere în regiunea Mării Negre, prin depozitele și benzinăriile Rompetrol din Republica Moldova, Georgia și Bulgaria, fiind cel mai mare furnizor de carburanți în Republica Moldova și Georgia, dar și unul dintre cei mai importanți din Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *