Oficial: S-a semnat parteneriatul pentru amplasarea de reactoare nucleare mici modulare americane în România

Secretarul SUA pentru Energie Jennifer M. Granholm și Ministrul Energiei Virgil Popescu anunță încheierea unui nou parteneriat comercial între NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica, care a fost semnat astăzi în marja celei de-a 26-a Conferințe a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP26) de la Glasgow, Scoția, arată Ministerul Energiei într-un comunicat de presă.

“Noul acord are potențialul de a avansa implementarea primului reactor modular mic (SMR) din Europa în România până la sfârșitul deceniului și ar putea poziționa România ca un potențial hub pentru producția SMR în regiune”, arată comunicatul.

“Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica au convenit să lucreze în vederea instalării unei centrale NuScale SMR în țara noastră  până în 2027/2028. Sursa de energie cu zero emisii de carbon va contribui la atingerea țintelor asumate de România de a elimina treptat producția de energie pe bază de cărbune până în 2032 și va sprijini în continuare parteneriatul strategic SUA-România privind desfășurarea energiei nucleare civile”, mai informează Ministerul.

„Statele Unite consideră energia nucleară o tehnologie esențială în efortul global de reducere a emisiilor, extinderea oportunităților economice și, în cele din urmă, combaterea schimbărilor climatice”, a spus secretarul Granholm. „Încurajăm și sprijinim dezvoltarea SMR de zeci de ani și este extrem de îmbucurător să sărbătorim această etapă importantă pentru România pentru a-i ajuta să-și atingă obiectivele climatice.”

„Salut și încurajez acest nou parteneriat pe tehnologia SMR cu NuScale”, a spus ministrul Energiei Popescu. „Ne propunem să dezvoltăm primul SMR până în 2030 pentru a ne îndeplini cererea critică de energie și obiectivele ecologice, pentru a asigura un viitor de calitate pentru generațiile viitoare. Decarbonizarea cu energie nucleară este posibilă!”

“SMR și alte tehnologii nucleare avansate vor permite țărilor să genereze mult mai multă energie fără emisii de carbon la costuri mai mici pentru a revitaliza industria energiei nucleare la nivel mondial. Departamentul de Energie al SUA a investit peste 400 de milioane de dolari din 2014 pentru a accelera dezvoltarea și implementarea SMR-urilor.

Înlocuirea centralelor pe cărbune cu SMR poate ajuta comunitățile românești și lucrătorii din fabrici să participe la tranziția către energia verde, continuând în același timp să ofere beneficii economice locale. Această strategie servește drept catalizator pentru implementările în alte țări ale Inițiativei Celor Trei Mări care încearcă să decarbonizeze și consolidează în continuare parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România.

România plănuiește să reducă emisiile de carbon cu 55% până în 2030 și să reducă dependența de importuri de combustibili fosili de la 20,8% la 17,8% în 2030. Energia nucleară, care contribuie în prezent cu 33% la producția de energie fără emisii a țării va avea un rol esențial în realizarea aceste obiective de decarbonizare și asigurarea tranziției energetice către o economie fără carbon”, se mai arată în comunicat.

Virgil Popescu vrea să pună SMR în locul centralelor pe cărbune

O centrală NuScale cu 6 module de 462 MW ar preveni emiterea a peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an (în comparație cu cărbunele) – echivalentul cu scoaterea de pe drum a 6,6 milioane de mașini timp de un an, creând în același timp locuri de muncă locale și beneficii pentru industrie, a spus Virgil Popescu, Ministrul Energiei,  la ceremonia de semnare a parteneriatului între România și SUA pentru pentru implementarea SMR-urilor.

Intenția anunțată de ministru este de a instala SMR pe amplasamentele existente ale centralelor pe cărbune, obținând reducerea emisiilor de carbon, păstrând în același timp locurile de muncă și veniturile fiscale și asigurând o tranziție acceptabilă pentru lucrătorii și comunitățile existente din centralele pe cărbune și pentru afacerile locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *