Oficial rus: Dacă România vindea Distrigaz către Gazprom, acum avea gaz mai ieftin

Igor Sidorov, consilier economic al Ambasadei Rusiei la Bucureşti dă de înţeles că Bucureştiul ar trebui să curteze ceva mai intens gigantul rus Gazprom, dacă vrea să obţină un preţ mai bun la gaze.

„România n-ar obţine neapărat un preţ mai bun la gaze, dacă s-ar elimina intermediarii, dar dacă ar oferi ceva grupului Gazprom, dacă ar face un pas înainte către Gazprom, ar putea”, a afirmat Sidorov, prezent la reuniunea miniştrilor Economiei din statele membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre, care se desfãşoară la Bucureşti.

El a adăugat că dacă România ar fi vândut Distrigaz Sud către Gazprom care a vrut să o cumpere, statul ar fi avut un preţ mai bun la gaze în prezent, potrivit money.ro. Distribuitorul de gaz a fost vândut către compania franceză Gaz de France.

Sidorov a mai spus că, atunci când România importa gaze direct din Rusia, era rău-platnică, dar după ce în relaţia dintre România şi Rusia au apărut intermediarii agreaţi de Gazprom, autorităţile române şi-au onorat obligaţiile de plată. România importă de la Gazprom prin intermediul companiilor la WIEE şi Imex Oil, cu care are acorduri până în 2012. Indirect, o parte din capitalul celor două companii este rusesc.

Consilierul economic al Ambasadei Rusiei la Bucureşti a mai arătat că Gazprom ar putea să livreze în România tot necesarul de gaze la nivel naţional, dar o astfel de propunere ar trebui să vină din partea Guvernului român.

Potrivit ultimelor relatări din presă, preţul gazelor vândute de Gazprom României a fost de 400 de dolari pe 1.000 de metri cubi. Conform unei analize publicate de Hotnews.ro, preţul plătit de România este mai mare decât cel cu care Gazprom a vândut gaze în Bulgaria, Ungaria, Italia, Germania Austria, sau Franţa.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *