Oferta publică inițială de acțiuni Hidroelectrica s-ar putea ridica la un miliard de euro – Reuters

Producătorul român de energie Hidroelectrica își propune să strângă peste 1 miliard de euro (1,07 miliarde de dolari) în ceea ce se anunță a fi una dintre cele mai mari oferte publice inițiale (IPO) din Europa de până acum în acest an, a declarat o sursă apropiată de acest subiect pentru Reuters.

Compania controlată de stat, care operează peste 180 de centrale hidroelectrice în România, a anunțat la începutul zilei de marți că intenționează să listeze până la 20% din acțiunile sale la Bursa de Valori București până luna viitoare. Băncile de investiții vor începe să primească ordine de cumpărare de acțiuni de la investitori după ce autoritatea locală de supraveghere a valorilor mobiliare (ASF – n.red.) va aproba prospectul pentru vânzarea acțiunilor.

Oferta va include acțiunile existente deținute de Fondul Proprietatea (FP.BX), un fond de investiții administrat de managerul american de active Franklin Templeton (BEN.N). Fondul și-a evaluat participația de 20% din Hidroelectrica la 2,2 miliarde de euro (2,35 miliarde de dolari) în luna aprilie, ceea ce implică o valoare a capitalului propriu al companiei de peste 10 miliarde de euro.

Cu toate acestea, fondul a declarat anul trecut că s-ar putea să nu-și poată vinde întreaga participație în cadrul unui IPO pe piața locală, după ce a renunțat la planurile de listare dublă a acțiunilor la Londra și București.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, asigurând o treime din energia electrică a țării. Diferite planuri ale statului de a lista compania există de mai bine de un deceniu.

Deși guvernul român nu vinde acțiuni, oferta publică inițială face parte dintr-un acord încheiat cu Uniunea Europeană pentru a asigura fonduri de redresare post-pandemică.

Planul Hidroelectrica vine într-un moment de liniște pentru ofertele publice inițiale europene, după ce creșterea ratelor dobânzilor și incertitudinea geopolitică aproape au paralizat piața anul trecut.

Citește și:

Oficial: Hidroelectrica anunță intenția de listare la BVB în luna iulie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *