Oferta Premier Energy s-a închis la prețul de 19,5 lei/acțiune. Compania a strâns în total din piață aproape 700 mil.lei și intră la Bursă la finalul lunii

Premier Energy,  una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creștere din Europa de Sud-Est și unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile din România și Republica Moldova potrivit propriei descrieri, a finalizat oferta publică inițială de acțiuni.

Iată cum s-a finalizat oferta, cu toate detaliile comunicate de Premier Energy:

Prețul Ofertei a fost stabilit la 19,5 RON pe Acțiune Oferită („Prețul de Ofertă”), ceea ce implică o capitalizare de piață de 2,4 miliarde RON (489,8 milioane EURO).

Investitorii de retail din România au avut dreptul la o reducere de 5% din Prețul de Ofertă pentru ordinele de subscriere depuse în mod valabil în primele trei zile lucrătoare ale Perioadei de Ofertă. Prețul final de ofertă cu reducere pentru acțiunile subscrise în aceste condiții este de 18,53 RON pe Acțiune Oferită.

  • Oferta, care a generat cerere ridicată din partea investitorilor de retail și instituționali din România și a investitorilor instituționali internaționali, constă dintr-o ofertă totală de 35.937.859 de Acțiuni Oferite, reprezentând 28,75% din capitalul social total emis de Premier Energy. Oferta cuprinde 25.000.250 Acțiuni Noi oferite spre subscriere de către Societate, 6.250.063 Acțiuni Existente oferite spre vânzare de către acționarul său principal EMMA Alpha Holding Ltd („EMMA Capital”, „Acționarul Vânzător”), și 4.687.546 Acțiuni Supra-alocate puse la dispoziție de EMMA Capital.
  • În urma Ofertei, EMMA Capital continuă să dețină 71,25% din acțiunile Premier Energy Group (luând în considerare vânzarea Acțiunilor Supra-alocate).
  • Oferta a constat dintr-o ofertă publică adresată investitorilor de retail și instituționali din România și o ofertă adresată investitorilor instituționali internaționali eligibili, cu o împărțire finală a Tranșelor Oferite după cum urmează: 20% din Acțiunile Ofertei alocate investitorilor de retail, iar restul de 80% din Acțiunile Ofertei alocate investitorilor instituționali.
  • Încasările brute din Ofertă sunt de 695,1 milioane RON, constând în 483,5 milioane RON pentru Emitent și 211,5 milioane RON pentru Acționarul Vânzător (luând în considerare vânzarea Acțiunilor Supra- alocate).
  • În legătură cu Oferta, Emitentul a suportat onorarii juridice și contabile, costuri de listare, comisioane ale Managerilor și alte costuri de emitere și de consultanță de aproximativ 33 milioane RON.
  • Decontarea va avea loc în data de 20 mai 2024. Admiterea acțiunilor la tranzacționare și începerea tranzacționării la BVB, având simbolul “PE”, este de aşteptat să aibă loc în data de 27 mai 2024 sau în jurul acestei date.
  • Imediat după Admitere, acțiunile societății vor fi incluse în indicele BET al BVB.
  • Interdicții de înstrăinare a acțiunilor vor fi aplicate, potrivit practicii, atât pentru Societate (360 de zile) cât și pentru EMMA Capital (180 de zile). În plus, va exista o interdicție de înstrăinare de 2 ani pentru CEO-ul Premier Energy, dl. Jose Garza, și pentru CFO, dl. Petr Stohr, care au subscris în cadrul Ofertei.
  • Societatea va utiliza fondurile obținute în cadrul Ofertei pentru a achiziționa active de energie regenerabilă în România și în Moldova, precum și în vederea acoperirii cheltuielilor de capital realizate cu dezvoltarea de active de producere a energiei regenerabile. Societatea intenționează să distribuie sub formă de dividende 30% – 70% din profitul său net anual consolidat.

„Perspectiva investiţională atractivă a Premier Energy și potențialul considerabil de creștere s-au reflectat în cererea mare la care am asistat, atât din partea investitorilor de retail cât și a celor instituționali, în România și la nivel internațional. Suntem încântați de succesul ofertei publice inițiale și de listarea la Bursa de Valori București și le urăm un călduros bun venit tuturor noilor noștri acționari. Aceștia ni se alătură în următoarea etapă dinamică din evoluția companiei Premier Energy, care sunt convins că ne va permite să ne dezvoltăm în continuare afacerea și să ne afirmăm ca lider regional în tranziția către energia verde”, a declarat Jose Garza, CEO Premier Energy Group.

Premier Energy Group este una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creștere din Europa de Sud-Est și unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile din regiune. Grupul are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România și Moldova, împreună cu una dintre afacerile cu cea mai rapidă creștere în furnizarea de energie electrică din surse regenerabile în ambele ţări.

În România, Grupul este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum și peste 840.000 de clienți, deservind aproximativ 70% din populația Moldovei. În urma achiziţiei CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group deserveşte în total un număr de aproximativ 2,4 milioane de clienți de energie electrică și gaze naturale în România și Moldova (o creştere de aproximativ 1,4 milioane), majoritatea fiind clienţi casnici și întreprinderi mici.

Premier Energy Group a fost înfiinţată în 2012, a intrat pe piaţa gazelor naturale din România în 2013, iar pe piaţa energiei electrice din Republica Moldova în 2019. Compania este deţinută majoritar de EMMA Capital. În anul încheiat la 31 decembrie 2023, Grupul a generat venituri consolidate de 912 milioane de euro, profit net de 78,8 milioane de euro și EBITDA ajustat de 127,7 milioane de euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *