Oferta de energie trimisă de CEZ clienților casnici din Oltenia care sunt încă la reglementat. Ce opțiuni au clienții CEZ

CEZ Vânzare trimite clienților casnici rămași la reglementat informarea legată de prețul de serviciu universal aplicat pentru ei de la 1 ianuarie și oferta de piață concurențială pe care clienții le pot alege dacă rămân la CEZ. Ce trebuie să știe cei circa 900.000 de clienți casnici reglementați ai CEZ

De ce este important

De la 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică se liberalizează, iar cei circa șase milioane de români care primesc încă energie electrică la prețuri reglementate de stat trebuie să știe că prețurile acestea, pe care le plătesc acum, nu vor mai fi valabile după 31 decembrie.

Acești clienți au trei opțiuni principale:

Prima este de a nu face nimic, caz în care vor plăti de la 1 ianuarie prețul de serviciu universal al CEZ.

A doua este de a alege o ofertă concurențială de la actualul furnizor de ultimă instanță, deci în acest caz tot Electrica. Dacă aleg această opțiune, ei trebuie să știe că au la dispoziție și luna ianuarie pentru a face alegerea. Și, mai mult, chiar daca semnează un contract pe baza ofertei concurențiale la sfârșitul lui ianuarie, consumul lor pentru toat luna ianuarie va fi tarifat la prețul din oferta aleasă.

A treia este de a de a alege un alt furnizor cu o ofertă concurențială. Schimbarea furnziorului este gratuită, se face în 21 de zile. Odată ales un nou furnizor, el poate fi schimbat oricând, de oricâte ori, în 21 de zile, gratuit. Pentru a alege o ofertă, intrați în comparatorul de prețuri al ANRE, selectați data de la care doriți noua ofertă, județul în care locuiți, apoi oferte concurențiale, joasă tensiune, și, eventual, și consumul lunar.

Comparație între prețurile CEZ

Prima opțiune: Prețul de serviciu universal (SU). Prețul energiei active la serviciu universal aplicat de la 1 ianuarie pentru consumatorii casnici rămași încă la reglementat în județele Teleorman, Argeș, Olt, Vâlcea, Dolj și Gorj și Mehedinți este de 0,3428 lei/kWh. Atenție, este DOAR prețul energiei active, fără tarifele de distribuție, transport, certificate verzi, taxă de cogenerare și TVA. Vi-l spunem pe acesta pentru a putea face mai ușor comparațiile cu ofertele altor furnizori. La acest preț veți plăti energia de la 1 ianuarie 2021 dacă nu faceți nicio alegere. Prețul este valabil timp de șase luni.

A doua opțiune: oferta concurențială a CEZ. CEZ Vânzare a trimis sau va trimite clienților informarea în care le prezintă și oferta concurențială pe care o propune celor care vor sa schimbe contractul dar să rămână la CEZ. Este denumită CEZ Eficient și presupune un preț al energiei active de 0,276 lei/kWh, atenție DOAR al energiei active, la care se adaugă un abonament de 0,32 lei/zi. Prețul este valabil timp de un an.

În comparația acestor două prețuri trebuie să aveți în vedere consumul dvs, foarte important de fiecare dată când avem o ofertă cu abonament zilnic. Aveți mai jos un mic calcul

Dacă aveți un consum mic, oferta concurențială propusă este mai dezavantajoasă decât oferta de SU. Un mic calcul arată că, la o factură de 100 kWh, plătiți pentru energia activă la tariful de SU 34,2 lei. Pentru cea din oferta CEZ Eficient, factura de 100 kWh înseamnă 37,2 lei.

La un consum mai mare însă, lucrurile se schmbă. La 200 kWh lunar, la SU plătiți (doar energia activă, repetăm) 68,5 lei, iar în oferta concurențială CEZ Eficient 64,8 lei. Cu cât consumul crește, cu atât este mai rentabilă pentru dvs. oferta cu abonament.

Aceasta este oferta concurențială trimisă de CEZ clienților aflați încă la reglementat, dar ei trebuie să știe că CEZ mai are pe site AICI: https://www.cez.ro/ro/cez-vanzare/personal/oferta-clienti-eligibili.html și alte oferte.

Foarte important în cazul în care doriți să rămâneți client CEZ, și alegeți o ofertă CEZ de piață concurențială: Clienții care aleg această opțiune trebuie să știe că au la dispoziție și luna ianuarie pentru a face alegerea. Și, mai mult, chiar daca semnează un contract pe baza ofertei concurențiale la sfârșitul lui ianuarie, consumul lor pentru toat luna ianuarie va fi tarifat la prețul din oferta aleasă.

A treia opțiune: schimbați furnizorul

Ultima opțiune pe care o aveți este să alegeți o ofertă concurențială a altui furnizor. Prețurile pleacă acum de la circa 0,245 lei pentru energia activă, fără abonament – acest preț este comparabil cu cele de mai sus.

Puteți citi care sunt cele mai bune oferte de energie electrică acum, pentru 2021, pentru toată țara, AICI:

Cele mai bune oferte de energie electrică la nivel național. NU alegeți ofertele de serviciu universal (II)

FOARTE IMPORTANT: Odată ce ați trecut în piața concurențială, puteți schimba oricând contractul sau furnizorul, gratuit, la cererea dvs, în termen de 21 de zile.

Cum știți dacă sunteți la reglementat sau ați trecut deja la concurențial

Doar clienții care sunt încă la reglementat trebuie să facă o alegere, în afara soluției de a plăti prețul de SU. Cei trecuți în piața concurențială pot schimba și ei contractul sau furnizorul daca doresc, însă pentru ei nu se schimbă nimic de la 1 ianuarie

Dacă nu știți/ați uitat pe ce tip de consum sunteți facturat, trebuie să va uitați la ultima factură. mai jos puteți vedea ambele situații

În cazul în care deja ați trecut în concurențial, pe pagina a doua scrie acolo numele tipului de contract. Vedeți imaginea de mai jos

Dacă sunteți încă la reglementat (majoritatea clienților casnici ai CEZ sunt în aceasă stitație, adică 900.000 de locuri de consum din cele 1,32 milioane din zona Oltenia) va uitați tot pe a doua pagină din factură:

 

 

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *