Premieră în România: un furnizor mare a venit cu ofertă de energie electrică pentru casnici cu prețuri dinamice. Care sunt riscurile și avantajele

E.On Energie, unul dintre furnizorii mari de energie electrică de pe piața românească, are ofertă de energie electrică pentru clienți casnici cu prețuri dinamice, potrivit datelor din comparatorul ofertelor de energie electrică găzduit de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)

E.On are o ofertă pentru clienții casnici denumită chiar E.ON Dinamic Electric, prin care clientului nu i se oferă un preț fix pe o anumită perioadă, așa cum sunt majoriatea ofertelor, ci unul variabil, care se modifică în fiecare oră, în funcție de prețul de piața zilei următoare (PZU) organizată de OPCOM, operatorul piețelor de energie de la București. Oferta este pentru un contract pe trei luni, cu posibilitatea de prelungire și, din informațiile noastre este prima ofertă de aces fel pe care o face un furnizor mare din România.

Este așa numitul preț dinamic. Potrivit legislației europene transpue și la noi, furnizorii cu mai mult de 200.000 de clienți au obligația “conform dispoziţiilor legale în vigoare, să încheie cu clientul care are montat contor integrat într-un sistem de măsurare inteligent (SMI) contract de furnizare a energiei electrice cu preţuri dinamice, la solicitarea acestuia”, după cum comunica ANRE în această primăvară, când a publicat lista furnizorilor care trebuie să facă astfel de oferte clienților, la cererea celor din urmă: Electrica Furnizare,  E.ON Energie România, Enel Energie, CEZ Vânzare, Enel Energie Muntenia și Hidroelectrica.

Practic, ce se schimbă este prețul energiei active, care nu mai este fix, ci variabil în fiecare oră, la care se adaugă o marjă a furnizorului de 39 de bani/kWh consumat, plus tarifele de rețea și taxele care sunt reglementate. La finalul lunii, se adună consumul din fiecare oră, la prețul PZU al fiecărei ore, se pun tarifele și taxele pentru fiecare kWh consumat și aceea este factura de plată.

Iată și modalitatea de calcul a facturii pe care E.On o prezintă în ofertă:

Avantajele și riscurile

Desigur, un astfel de plan tarifar presupune un risc destul de mare pentru client, care este legat de volatilitatea mare a pieței spot, care se poate manifesta chiar și într-o zi. De exemplu, în ziua de 18 octombrie, azi, prețul spot orar variază între 0,31 lei/kWh la ora 14 și 1,49 de lei/kWh la ora 19.00, așadar clientul care accesează oferta trebuie să fie conștient de această variație de preț, pentru că el va plăti acel preț al orei respective pentru ce consumă în ora respectivă. De aceea, chiar regulamentul Comisiei Europene obligă furnizorii care au oferte cu prețuri dinamice să explice foarte clar clienților care sunt riscurile.

Există însă și anumite avantaje, de care pot benficia clienții ceva mai sofisticați. În primul rând trebuie spus că, până în 2025, prețurile finale la client sunt plafonate, așadar, indiferent de variația prețului orar PZU, riscul este mai redus acum, pentru că clientul nu va plăti în niciun caz mai mult de 0,68 lei/kWh, 0,80 lei/kWh sau 1,3 lei/kWh, în funcție de consumul lunar.

În al doilea rând, clientul are avantajul că va ști dinainte care este prețul, chiar dacă este variabil. OPCOM publică în fiecare zi, la ora 14.00, prețul PZU valabil ziua următoare, pe intervale orare și, pentru cine are posibilitatea, se poate ajusta consumul în funcție de acest preț – poate consuma puțin când prețul orar este mare și mult când este mic.

În al treilea rând, acest plan tarifar ar putea fi socotit bun de unii clienți vara, iată de ce. În acest an, în premieră pentru România, au apărut și prețurile negative la energie electrică, este adevărat că doar în câteva ore din câteva week-end-uri. Dar au fost multe ore cu prețuri de 1-2 lei/MWh, adică 0,2 bani/kWh. Pe măsură ce crește ponderea energiei fotovoltaice, este posibil ca orele cu preț negativ să crească în timpul zilei și astfel, ofertele cu preț dinamic să fie îmbrățișate de clienții care își pot adapta consumul.

Iată mai jos și avrtismentul privind riscurile la care se supune clientul, așa cum a fost prezentat de E.On în ofertă.

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei locale de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 18 ani. Companiile din cadrul grupului, Delgaz Grid, E.ON Energie România şi E.ON Asist Complet desfăşoară activităţi de distribuţie, de furnizare de energie electrică și gaze şi soluţii energetice, respectiv tehnice pentru circa 3,4 milioane de clienţi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *