OECD: Actualul preț al țițeiului afectează creșterea economică cu 0,5%

În cazul în care scumpirea barilului de ţiţei, de 25 de dolari, de la debutul revoltei din Tunisia şi până acum, va fi o chestiune de durată, economia ţărilor OCDE va fi afectată cu cel puţin 0,5 puncte procentuale.

 

Creşterea cotaţiilor la ţiţei ar putea costa ţările membre ale OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) 0,5 puncte procentuale aplicate creşterii economice, până în 2012, potrivit unor estimări ale analiştilor Organizaţiei.

 

“Creşterea recentă a preţului ţiţeiului are un impact modest, pe termen scurt, asupra activităţii economice. Însă, dacă preţurile cu vor coborî, după creşterea de 25 de dolari pe baril, survenită de la începutul revoltei din Tunisia şi până în prezent, activitatea economică în zona OECD va fi afectată cu 0,5 puncte procentuale, până în 2012, iar inflaţia ar putea creşte cu 0,75 puncte” arată OECD.

 

Potrivit ultimelor previziuni, publicate în noiembrie, clubul celor mai bogate ţări din lume estima, pentru zona respectivă, o creştere economică de 2,3% în acest an şi de 2,8% în 2012.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *