O viitoare “taxă pe soare” nu este cerută de Comisia Europeană, Asociația Prosumatorilor cere Guvernului României să specifice foarte clar că nu o va impune

Asociația Propumatorilor din România spune că o potențială viitoare taxare a a prosumatorilorilor pentru energia produsă nu este o cerință a Bruxelles-ului, ci este la la latiudinea fiecărui stat membru și, ca atare, solicită Guvernului României să elaboreze un act normativ prin care să se angajaze că nu o va impune.

Invocarea Directivei Europene pentru introducerea “taxei pe soare” a determinat Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie să adreseze o solicitare de clarificare către Comisia Europeană. “Răspunsul Comisiei Europene este clar și fără echivoc: Articolul 21(3) este o clauză de tip „poate”, ceea ce înseamnă că transpunerea de către statele membre este opțională. Prin urmare, Comisia nu consideră necompletarea transpunerii acestui tip de prevederi ca o încălcare a Directivei”, arată Asociația.

Taxa pe soare se referă la introducerea unei taxe pentru autoconsumul de energie electrică, adică energia produsă de prosumatori și consumată de către aceștia, pentru nevoile lor. OUG 163/2022 permite ANRE să introducă deja această taxă pentru mai multe categorii de prosumatori, cum ar fi beneficiarii programelor Casa Verde, Electric-Up sau RepowerEU, iar din 2026 pentru toate categoriile de prosumatori. Introducerea acestei taxe a fost justificată de Guvernul României ca fiind o obligație de transpunere a legislației europene în legislația românească.

În concluzie, “introducerea “taxei pe soare” nu este o măsură impusă de la nivelul Uniunii Europene ci o decizie a politicienilor din România. Este grav că instituțiile responsabile cu elaborarea cadrului legal nu au înțeles sensul acestei directive europene”, arată Asociația.

“Toate instituțiile din România și partidele aflate la guvernare au afirmat că nu susțin această taxă dar că sunt obligați de Uniunea Europeană să o introducă in legislația românească. Aceste afirmații sunt false și ascund un interes contrar cetățenilor români sau denotă o lipsă de competențe.

Solicităm Ministerului Energiei și Guvernului României să elaboreze o OUG prin care să fie specificat foarte clar că România nu va taxa autoconsumul de energie electrică al prosumatorilor.

Dacă actuala coaliție de guvernare dorește taxarea autoconsumului, în ciuda recomandărilor Uniunii Europene, dorim si vom cere asumarea publica a acestei decizii din partea fiecărui partid aflat la guvernare”, mai spune Asociația Prosumatorilor.

La finalul anului trecut, în România s-a depășit pragul de 100.000 de prosumatori, iar capacitatea totală a instalațiilor lor se ridica la aproimativ 1.500 MW.

 

3 Comments

  1. Asta ne lipsește taxa pe soare pentru prosumatori. Cum rămâne cu energia solară transformată în energie termică pentru încălzirea directă a caselor? Cum rămâne cu toate formele în care energia solară este folosită?
    Este un domeniu care merge mult prea bine în următorii ani și asta ne lipsește să își bage politicul coada. Se mai pune și problema cine și cum va măsura autoconsumul și am o vagă impresie că pe lângă ilegalitatea contoarelor montate în instalațiile prosumatorilor, acestea vor începe să se defecteze așa cum este normal cu orice aberație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *