O singură ofertă pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, de la un consorțiu româno-croat

Hidroelectrica a primit o sigură ofertă pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, una dintre cele mai importante din România, lucrare pe care a scos-o la licitație a cincea oară.

Singura ofertă a fost depusă de consorțiul format din compania românească Electromontaj, lider al consorțiului, și Koncar Engineering Co.Ltd, o companie de inginerie din Croația, potrivit datelor din sistemul de achiziții publice. Subcontractant este firma românească Butan Grup, specializata in proiectarea, fabricatia, montajul si punerea in functiune, in principal, a instalatiilor de ridicat.

Electromontaj este o companie românească specilizată în construcții de infrastructură energetică, mai ale linii electrice, cu foarte multe contracte luate în ultimul timp, atât în România, cât și în afară. Un exemplu: este în curs de finalizare LEA 400 kV Cernavodă-Stâlpu, proiect în cadrul căruia Electromontaj a proiectat, construit și instalat cei mai înalți stâlpi de înaltă tensiune din România.

Recent, compania a preluat Hidrocontrucția, o veche firmă specializată în execuția lucrărilor hidroenergetice și hidrotehnice complexe în timpul comunismului, inclusiv la amenajările de la Bicaz, Vidraru și Porțile de Fier, care însă a intrat în insolvență.

Valoarea estimată a lucrărilor este de 145 de milioane de euro, mult peste cele 87 de milioane de euro estimate la ultima tentativă de atribuire a contractului, eșuată ca și primele trei dinaintea ei. Procedura este de “negociere competitivă cu negociere”.

Vidraru este una dintre cele mai importante centrale pe care le operează Hidroelectrica, cu o putere instalată de 220 MW în cele patru grupuri. Prin realizarea lucrărilor se urmărea creşterea puterii active a fiecărui hidroagregat, de la 55 MW la minimum 58,8 MW, în condiţiile asigurării unei mai bune fiabilităţi, a scăderii necesarului de mentenanţă şi a creşterii siguranţei în exploatare. De asemenea, ar urma să se modernizeze şi staţia de transformare şi sistemele de automatizări, potrivit cerințelor companiei de la licitațiile trecute.

Este a cincea oară când Hidroelectrica încearcă să semneze contractul pentru modernizarea centralei.

Ultima dată, în 2021, contractul fusese câștigat de asocierea dintre Romelectro și Litostroj Power (firmă din Slovenia), care fusese și în trecut interesată de lucrare și a depus ofertă, dar în 2022 licitația a fost anulată pentru că cele două firme nu au mai dorit să semneze contractul.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania, compania având în exploatare un numar de 209 centrale hidroelectrice, cu o putere instalată de 6.482 MW.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *