mn

O singură ofertă pentru amplasarea de cazane mobile de închiriat pentru producția de energie termică la fostul CET Titan. Vine de la un om de afaceri basarabean

Termoenergetica a primit o singură ofertă la licitația lansată în octombrie pentru închirierea și amplasarea unor unități mobile de producție de energie termică ce ar urma să fie puse în incinta fostului CET Titan, în nord estul Capitalei.

Termoenergetica lansase în Sistemul Electronic de Achiziții Publice licitația de “Închiriere capacități modulare de producere energie termică cu deservenți și apa de adaos in locatia CET TITAN”, prin “atribuirea inițial a unui contract sectorial cu o durată de 12 luni și cu posibilitatea de prelungire pana la 36 de luni prin achiziționarea de servicii similare (…)”, la jumătatea lui octombrie.

Ideea este de a asigura o sursă suplimentară de energie termică în zonele mai depărtate de sursele tradiționale, centralele Elcen.

Cităm din anunț: “Prin acest contract sectorial se doreşte asigurarea necesarului de energie termică în zona de nord- est a Municipiului București. Toate serviciile conexe închirierii de capacități modulare de producere energie termică şi apă de adaos, cu deservenţi, în locația CET Titan, (montajul, instalarea, punerea in functiune a capacitatilor modulare, proiectarea, obținerea avizelor/autorizatiilor necesare pentru PIF si functionarii, supravegherea funcționării, mentenanța, instruirea personalului) care urmează să fie realizate de către prestator trebuie să respecte cerințele impuse prin Caietele de sarcini”.

O singură ofertă

Firmele care doreau să depună oferte aveau termen până la 15 noiembrie să se înscrie. Potrivit datelor din platformă, a fost primită o singură ofertă, din partea firmei Energofor SRL din județul Bacău, care a venit cu subcontractant firma Ria Engineering and Consulting din Prahova.  Energofor este specializată în “lucrări de instalații santitare, încălzire și aer condiționat”, a fost înființată acum 21 de ani, are 58 de angajați, afaceri de 21 de miliane de lei și este controlată de un cetățean din Republica Moldova, Victor Slivinschi.

Numele lui Slivinschi a ma fost vehiculat în presa română. Astfel, potrivit Profit.ro, prin firma Turboenergy Power SRL, Slivinschi ar fi depus o ofertă de cumpărare a vechii termocentrale Mintia. De altfel firmele controlate de Slivinschi sunt destul de active în sectorul de energie din România. Compania a avut printre clienți rafinăriile Petrotel Lukoil și Brazi, uzina termoelectrică Midia Năvodari, precum și centralele Veolia Energie. Energofor, compania care s-a înscris la licitația Termoenergetica, Electrocentrale București, Veolia Energie sau Aerostar Bacău.

Ce se instalează

Cităm din caietul de sarcini:

Prestatorul se obliga sa presteze ”Servicii de închiriere capacități modulare de producere energie termică  cu deserventi şi apă de adaos în locația CET Titan”, în perioada convenită şi in conformitate cu obligatiile asumate prin documentele contractului și prevederile prezentului contract, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Capacităţile modulare vor avea o putere termică instalată cuprinsă între 30 Gcal/h ( 35 MW) și 60 Gcal/h (≈ 70 MW) în funcție de diagrama de reglaj-  regim de iarnă şi 10 Gcal/h  (≈ 12 MW) și 15 Gcal/h (≈ 17,5 MW)– regim de vară; necesarul de apă de adaos (tratată) pentru completarea volumului pierdut  în retelele  termice primare CMTEB va fi de  50 tone/h).

Montarea acestora se va realiza pe amplasamentul din Strada Ion Sahighian nr.4, sector 3, București şi vor fi racordate la utilităţi (energie electrică, gaze naturale, apă rece -potabilă/brută – şi canalizare), precum şi la reţelele de agent termic primar (aflate în exploatarea CMTEB) cu obligaţiile şi răspunderile ce revin prestatorului, conform reglementărilor legale în vigoare.

Valoarea estimată a contractului este cuprinsă între 13,1 milioane de lei și 39,5 milioane de lei, pentru închirierea, montarea și apoi demontarea echipamentelor. Cel mai probabil, chiar dacă va fi semnat contractul cu această firmă, capacitățile închiriate nu vor putea produce energie termică în actualul sezon rece.

O unitate mobilă mică instalată în cartierul Aviației

Mai mult succes cu instalarea de unități mobile pentru a “întări” sistemul de termoficare din zonele sensibile din București pare a fi avut primarul sectorului 1, Clotilde Armand, care a închiriat și instalat un boiler diesel cu o putere de 2,5 MW ce urmează să fie racordat la un punct termic din cartierul Aviației.

“Conectarea unor echipamente specializate pentru încălzit apa la punctele termoenergetice cu probleme este soluția propusă de mine împreună cu specialiștii din primărie și Compania Municipală Termoenergetica. Am început cu cartierul Aviației și vom continua amplasarea acestor echipamente acolo unde este nevoie. Vrem ca din această iarnă toți locuitorii sectorului să nu mai aibă probleme cu alimentarea cu apă caldă și cu încălzirea”, a scris Clotilde Armand pe pagina sa de facebook, pe 29 noiembrie.

Potrivit Profit.ro, contractul de închiriere este în valoare de 94.000 lei, iar cel de punere în funcțiune – de 42.000 lei, ambele fiind semnate cu o companie britanică, Aggreko South East Europe SRL.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *