O rafinărie din Europa cu 100 de ani de istorie s-a închis

Singura rafinărie din Scoția a încetat procesarea țițeiului după 100 de ani de funcționare, conform planului anunțat de proprietarii săi în toamna anului 2024, scrie Oil Price.

În septembrie anul trecut, proprietarul rafinăriei Grangemouth din Scoția, Petroineos, a anunțat intenția de a închide unitatea de procesare a țițeiului, deoarece aceasta se confruntă cu dificultăți în a concura cu noile uzine complexe din Asia, Africa și Orientul Mijlociu.

Petroineos, un joint venture între PetroChina și INEOS, a anunțat că va transforma situl într-un terminal de import pentru combustibili rafinați și un centru de distribuție în al doilea trimestru din 2025, sub rezerva consultărilor cu angajații.

„Rafinăria Grangemouth nu mai procesează țiței”, a declarat marți Iain Hardie, șef regional al departamentului juridic și de afaceri externe.

„Începând de astăzi, vom importa toate produsele necesare pentru a acoperi cererea de combustibili pentru transport din Scoția”, a adăugat el.

Rafinăria Grangemouth, deschisă în 1924 de un predecesor al companiei BP, și-a extins producția în domeniul petrochimic în anii 1950. Totuși, instalația cu o capacitate de rafinare de 150.000 de barili pe zi nu a putut concura cu rafinăriile uriașe construite în ultimii ani de mari companii petroliere în Asia și Orientul Mijlociu.

Închiderea rafinăriei a dus la pierderea a 430 de locuri de muncă, în timp ce aproximativ 70 de angajați vor rămâne pentru a superviza noua activitate de import de combustibili în cadrul complexului.

Sir Jim Ratcliffe, proprietarul gigantului din domeniul chimiei și energiei INEOS și unul dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie, a cerut în această săptămână guvernului britanic să reducă povara fiscală a taxelor de carbon pentru firmele cu consum energetic ridicat.

INEOS a precizat că firma trebuie să plătească 20,1 milioane de dolari (15 milioane de lire sterline) pentru obligațiile din cadrul Sistemului britanic de comercializare a emisiilor (UK ETS).

„Aceasta nu este doar situația INEOS, este realitatea pentru producătorii britanici din întreaga țară: taxele pe emisii de carbon și costurile excesive ale energiei sufocă industria”, a declarat Ratcliffe marți, subliniind că „O taxă menită să reducă emisiile ucide, în practică, producția, face Marea Britanie mai dependentă de importuri și crește emisiile.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *