O parte din tranzacţiile cu energie ar putea ocoli bursa, în viitor

Ministerul Energiei a iniţiat o dezbatere pentru modificarea articolului potrivit căruia producătorii de energie trebuie să vândă toată cantitatea de electricitate pe bursă, transparent şi nediscriminatoriu, iar Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) susţine că aceste discuţii sunt oportune, deoarece actuala reglementare este prea rigidă pentru dezvoltarea pieţei, a declarat, miercuri, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, citat de Agerpres.
„Ministerul Energiei a iniţiat o dezbatere pentru modificarea articolul 23 din Legea energiei, ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în piaţă (creşterile de preţuri din ultimele luni – n.r.). ANRE consideră că este oportună o dezbatere pe această temă, pentru a îmbunătăţi funcţionarea pieţei şi pentru a aduce predictibilitate pe piaţa spot, pentru că aici preţurile sunt speculative, foarte mici o dată, altă parte foarte mari, pot şi chiar şi negative”, a precizat Havrileţ, prezent la o conferinţă organizată de publicaţia energynomics.ro.

Potrivit Legii 123/2012, legea-cadru a energiei electrice, articolul 23 prevede: „(1) Tranzacţiile cu energie electrică se desfăşoară pe piaţa concurenţială, în mod transparent, public, centralizat şi nediscriminatoriu”.

Producătorii de energie sunt obligaţi să vândă pe bursă întreaga cantitate de electricitate după ce, în perioada 2004-2012, Hidroelectrica a încheiat mai multe contracte bilaterale cu aşa-numiţii „băieţi deştepţi din energie”, la preţuri mult mai mici decât cele de piaţă.

Întrebat dacă ANRE este de acord să existe din nou contracte bilaterale, Havrileţ a răspuns: „Noi nu spunem asta. Noi spunem să se discute. Discuţia este să se poată face acest lucru la producătorii mici, în special din surse regenerabile, să nu fie obligaţi să meargă şi ei în PZU (piaţa spot a bursei de energie OPCOM – n.r.). Acum cei care produc 4 MW, spre exemplu, trebuie să livreze oricând 4 MW, iar când nu bate vântul să meargă în PZU şi să cumpere pentru a vinde la consumatorul lui”, a explicat oficialul ANRE.

El a arătat că, potrivit participanţilor la piaţă, actuala reglementare este rigidă şi împiedică astfel o bună desfăşurare a pieţei.

„Ei pot încheia contracte flexibile cu consumatorii lor, se pot înţelege şi pot exista compensări, dacă producătorul nu îi poate livra o anumită cantitate la un moment dat”, a adăugat oficialul ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *