O nouă problemă în programul AFM de instalare a panourilor fotovoltaice acasă: instalatorii nu ştiu ce invertoare să monteze

Echipamentele care sunt finanţabile de AFM în programul de subvenţionare cu până la 20.000 de lei a unei instalaţii fotovoltaice au şi ele nevoie de avize. Informaţiile sunt puţine şi contradictorii, iar până când AFM nu va publica o listă cu echipamentele agreate, beneficiarii şi instalatorii nu ştiu ce invertoare să pună.

În termeni grosieri, invertorul este unul dintre echipamentele sistemului fotovoltaic, cel care converteşte energia produsă de panourile fotovoltaice, din curent continuu în curent alternativ, pentru consumul locuinţei şi (eventual) transferul unei părţi din producţie în reţea.

Deşi mai este puţină vreme până când firmele de instalatori să facă proiectele pentru persoanele fizice şi să le depună la AFM pentru a primi, în final, finanţarea de până la 20.000 de lei, a apărut o problemă şi aici: ce invertoare sunt acceptate pentru finanţare?

În Ghidul de Finanţare al AFM, apar, printre altele, câteva cerinţe pentru invertoare: trebuie să aibă puterea instalată de minimum 3 kW, să poată funcţiona la o altitudine de 2.500 de metri şi să fie acreditat doar de Transelectrica. În ceea ce priveşte acest ultim aspect, se pune întrebarea de ce este necesar de la operatorul reţelei naţionale de înaltă tensiune un aviz pentru un echipament cu o putere mică, şi care oricum este legat la reţeaua de joasă tensiune-în prima formă a Ghidului, supusă dezbaterii publice, se spunea că el este acreditat de ANRE, RDE şi OTS (Transelectrica), după caz.

Transelectrica are pe site o listă cu invertoarele acreditate, dar sunt două probleme. Prima este că, chiar şi cele de acolo, care au fost agreate până acum de OTS pentru parcurile fotovoltaice deja construite, trebuie supuse din nou unei verificări de către ANRE, începând cu 17 mai, pentru că trebuie respectate prevederile unui ordin al autorităţii, Ordinul ANRE nr. 2018/14.12.2018. Transelectrica spune că pe lista sa sunt invertoarele care respectă cerinţele din acel ordin dar „orice nouă instalaţie de producere a energiei electrice care utilizează un invertor din lista următoare trebuie să fie supusă din nou procesului de verificare, lista nemaifiind valabilă”.

Nimeni nu ştie dacă Transelectrica a mai primit şi alte modele pentru validare şi ce se va întâmpla cu cele validate deja. În plus, aşa cum a observat o persoană fizică interesată de program, mai sunt două mari probleme: prima este că acele invertoare sunt de puteri mari, pentru parcuri fotovoltaice, nu pentru un acoperiş de casă şi a doua că nu se ştie care dintre ele pot să funcţioneze conform specificaţiilor din programul AFM, la o altitudine de 2.500 de metri. Parcurile se instalau la altitudini mult mai mici.

„Am văzut cerinţa în Ghidul AFM apărut în Monitorul Oficial şi pe siteul AFM. Conform art 20. aliniat 10 cerinţa pentru eligibiliate este ca invertorul să fie acreditat de Transelectrica. M-am adresat printr-o petiţie la Transelectrica şi am aflat lista actualizată, care contine zeci de modele, dar toate pentru parcuri de panouri fotovoltaice cu puteri mari, şi conţine teoretic doar un model pentru putere mică, de 3kW. Nu am găsit invertoare în listă pentru puteri de 4, 5, 6, 7 kW doar puteri foarte mari. O altă problema este că nu este publicat care din invertere duce 2.500 metri altitudine, acesta fiind un criteriu suplimentar în ghidul AFM pentru eligibilitate”, ne-a spus Kodok Marton, un utilizator al forumului EnergiaTa.

Citeşte şi:

Altius Fotovoltaic, producător român de panouri, avertizează: „Atenţie la panourile ieftine din China!” Care sunt riscurile pentru clienţii români

Ca atare, trecând peste faptul că instalatorii nu prea au multe de ales din acea listă a Transelectrica (invertoarele de puteri mari sunt evident mai scumpe) care nu se ştie dacă va mai fi completată, dacă ei propun în proiectul pentru consumator un anumit model de invertor, este posibil ca acesta să nu fie considerat eligibil de către AFM, deci să nu se poată deconta în cadrul programului.

„Facem apel la AFM sa publice lista invertelelor eligibile pentru programul de finanţare”, spune Kodok Marton, care apreciază că, acum, pot fi induşi în eroare şi clienţii şi instalatorii.

2 Comments

 1. Greseala si confuzia cea mai mare este ca

  VARIANTA INITIALA
  Initial in varianta publicata a ghidului – deci in dezbatere publica – fara valoare juridica – era textul: Art 20 Aliniat 11) Invertorul este acreditat de către ANRE, RDE (Distribuție) și OTS (Transelectrica), după caz.
  Multi instalatori inca cred ca asa este si azi, desi asta era doar o ciorna. Intre timp in varianta finala a fost trecut total altceva.

  VARIANTA FINALA
  (pe siteul AFM si cel din Monitorul Oficial)
  Contine o alta expresie, total restrictiva, nu este la alegere, ci se accepta invertoare cu acreditarea Transelectrica, asa este in ghidul final, aprobat:
  Art 20. Aliniat (10) Invertorul trebuie să fie acreditat de către Transelectrica.
  Multi instalatori nici nu au inteles pana azi cat de restrictiv este – ca sunt eligibile doar aceste invertoare avizate la Transelectrica, care in majoritate sunt pentru parcuri de panouri si nu pentru panouri pentru consum rezidential. AFM trebuie sa clarifice lista invertelelor aprobate in program.

 2. Neinteresant.Acest program vine în susținerea și creșterea veniturilor celor de la Enel.E o mare țeapa!.Tot ce produc panourile se livrează către Enel,și nu merge direct la beneficiarul care le are pe casa!!!.Normal era ca beneficiarul sa se alimenteaze din ele iar ce nu consuma sa meargă către enel!Jumătate din prețul actual al KW reprezintă alte costuri,iar Enel va plăti jumătate din cat costa un KW!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *