O nouă piedică pentru petroliştii din Marea Neagră. Comisia lui Iulian Iancu ar putea trimite aprobarea legii offshore în toamnă

Legea offshore, de care companiile petroliere care vor să extragă gazele din Marea Neagră au nevoie cât mai repede, ar putea fi aprobată în viitoarea sesiune parlamentară, în cazul în care Comisia de Industrii şi Servicii va depune raportul la finalul noului termen pe care l-a impus.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat spre finalul săptămânii trecute prelungirea termenului de depunere a raportului Comisiei pentru Industrii şi Servicii referitoare la proiectul de lege a ofshore-ului, până la data de 27 septembtrie, la cererea acesteia.

Raportul Comisiei, condusă de deputatul PSD Iulian Iancu, este necesar pentru ca Proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (PL-x 33/2018) să poată intra la vot final în Camera Deputaţilor.

În cazul în care Comisia va da raport negativ perntru proiectul de lege, concluziile sale nu sunt obligatorii pentru Plen – dar este obligatoriu ca acest raport să fie elaborat, pentru ca legea să intre la vot.

Comisia condusă de Iancu poate elabora oricând până în septembrie raportul, dar dacă o va face atunci, legea va fi supusă votului abia în sesiunea parlamentară următoare, ceea ce va complica şi mai mult lucrurile pentru companiile petroliere care au descoperit importante cantităţi de gaze naturale în Marea Neagră şi au nevoie ca această lege să fie votată ca să îşi poate planifica business-urile.

În zona continentală a Mării Negre se derulează două proiecte de anvergură. Primul, în zona de apă adâncă, derulat de Exxon şi OMV Petrom, unde s-au descoperit reserve potenţiale de gaze de până la 84 de miliarde de metri cubi, iar al doilea, derulat de fondul de investiţii american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas (BSOG), în zona de apă mică, are un potenţial cuprins între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi. În acest al doilea caz primele gaze vor ajunge la ţărm anul viitor, în timp ce, în primul caz, Exxon şi Petrom vor anunţa în acest an dacă vor lua decizia exploatării comerciale. În caz pozitiv, gazele vor ajunge la ţărm în anul 2020.

Companiile au nevoie de această lege înainte de a lua decizia exploatării comerciale, dat fiind că legea arată, în final, ce costuri au de plătit, iar dacă acveste costuri sunt prea mari, ar putea afecta decizia.

Citeşte şi:
Ce se va alege de gazul din Marea Neagră românească, dacă se va scoate într-un final? Ruşii, şi nu doar ei, inundă Europa cu gaz

Proiectul legii offshore-ului garantează companiilor petroliere care au concesionate perimetre în Marea Neagră că, în afara redevenţei actuale, statul român nu va mai impune vreo taxă cât timp există acordurile petroliere. Iar, dacă totuşi o va face, va fi obligat să restituie banii firmelor, la cerere, în fiecare an. În schimb, companiile petroliere sunt obligate să lucreze cu firme româneşti şi să angajeze forţă de muncă locală.

Puteţi citi despre principalele prevederi ale legii accesând următorul link:

Statul garantează petroliştilor din Marea Neagră că nu va pune niciodată alte taxe pe lângă redevenţă, altfel dă banii înapoi. Îi obligă însă să lucreze cu români

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *