O nouă centrală electrică pe gaze, de 50 MW, ar putea fi construită în Bucureşti, din banii Guvernului-surse

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), entitate controlată de stat prin Ministerul Energiei, are în plan construcţia unei centrale noi pe gaze, de 50MW, în Bucureşti, pe amplasamentul fostului CET Titan, ne-au declarat surse guvernamentale.

“Există un plan făcut, şi care are aprobarea de principiu a Ministerului Energiei, privind construcţia unei centrale electrice pe gaze noi, în ciclu combinat, pe locul fostului CET Titan. Capacitatea centralei va fi de 50 MW, iar investiţia ar fi de maximum 40 de milioane de euro, pentru că dispune de un amplasament foarte bun. Este la sursa de gaz, la sursa de apă, şi este lângă staţia electrică, deci costul ar putea coborî undeva la 700.000 de euro pe MW nou instalat”, ne-au spus sursele noastre.

Centrala electrică de termoficare (CET) Titan, s-a desprins din Electrocentrale Bucureşti-societatea care administrează toate CET-urile mari din Bucureşti în 2014, şi a devenit Electrocentrale Titan, societate aflată în subordinea Ministerului Energiei.

Pe site-ul SAPE există o informare referitoare la aprobarea strategiei de investiţii a societăţii, strategie care nu este însă publică. Când am întrebat Ministerul Energiei despre acest lucru, am primit acest răspuns: “AGA SAPE a abrobat, în principiu, participarea SAPE într-o serie de investiții în sectorul energetic. În prezent, la nivelul SAPE, se află în analiză mai multe potențiale proiecte, care vizează atât investiții green-field, cât și achiziția de participații la companii active în sectorul energetic. Deocamdată este prematură menționarea proiectelor vizate de SAPE”.

Citeşte şi:

Primăria vrea o termocentrală în miniatură pe care să o plimbe prin Bucureşti ca să facă pe loc apă caldă

SAPE a avut în 2017 venituri totale de 1,9 miliarde de lei, cea mai mare parte-401 milioane de euro, 1,81 miliarde de lei-obţinuţi de la Enel, în urma deciziei Tribunalului Arbitral de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris . Suma a reprezentat prețul stabilit de Tribunal pentru preluarea de către Enel a unor pachete de pachet de câte 13,6% din acțiunile subsidiarelor sale românești de distribuție și furnizare de energie E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia de la SAPE SA.

Potrivit datelor de  bilanţ aferente anului 2017, societatea a avut un profit net de 1,8 miliarde de lei, adică aproximativ suma primită de la Enel. Tot acolo mai scrie că SAPE a avea de distribuit dividende în sumă totală de 865 de milioane de lei.

 

1 Comment

  1. Probabil SAPE ,este un fel de Fondul Proprietatea cu conducere autohtona.Mai nou strategiile sunt facute pentru a fi prezentate ca romane SF.Exista aprobata o strategie energetica a primariei Bucuresti ,exista un proiect al strategiei energetice realizat de ME,exista un studiu facut de Itochu si altele,unde nu se prevede realizarea acestei centrale de SAPE.Si uite asa asa vine acest SAPE care sunt mari specialisti in energie si propune o centrala de 50 MW la CET Titan.Asta nu inseaman ca centrala de la Titan nu ar fi bine sa fie facuta.Cam de 15 exista un SF facut de ISPE pentru o centrala noua la Titan.Primaria se chinuie de 2 ani sa preia acest amplasament pentru a construi o centrala .ME, in cadrul caruia functioneaza SAPE, inafara de grupul nou de la CET Vest, de 28 de ani nu finanteaza nimic pentru a realiza conditii decente de viata bucurestilor respectiv incalzire si apa calda la preturi suportabile.Si vine acest SAPE si doreste sa faca investitii in energie in Bucuresti.Considerand prin absurd ca se realizeaza aceasta centrala prin SAPE, ma indoiesc ca la punerea in functiune va mai exista cogenerare/termoficare in Bucuresti.Mai bine s-ar gandi la o solutie legala sa puna la dispozitie primariei banii necesari pentru a putea prelua afecerea ELCEN conform planului de reorganizare aprobat.Le reamintesc specialistilor SAPE ca ELCEN a fost bagat in insolventa de ME si atunci cand statul considera ca o societate in dificultate trebuie ajutata o poate face.Depinde daca se vrea , se pare ca in prezent conteaza mai mult divergentele din partid decat rezolvarea cogenerarii/termoficarii pentru populatia Bucurestiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *