O ia Nicușor Dan pe urmele Gabrielei Firea? Termoenergetica a strâns noi datorii către Elcen, facturi neplătite la energie termică, sumele sunt mari

Termonergetica, societatea Primăriei Capitalei care se ocupă de distribuția și furnizarea apei calde și căldurii în București a strâns datorii de circa 320 de milioane de lei către Electrocentrale București (Elcen), compania care produce energia termică pentru Termoenergetica.

foto: Nicușor Dan și Claudiu Crețu, administratorul special al Elcen, toamna trecută

Cifra de 320 de milioane a fost comunicată de Elcen în urma unei solicitări trimise de noi, în care înrebam cum evoluează relația contractuală între producătorul de energie termică și Termoenergetica. Iată ce a spus Elcen:

“Ca urmare a solicitării dvs de informați, referitoare la situația plăților efectuate de către C.M. Termoenergetica București către ELCEN reprezentând contravaloarea furnizării agentului termic, vă informăm că, la acest moment, s-au acumulat datorii restante în valoare de aprox. 320 de milioane lei.
• 19.901.095 lei reprezintă creanță neachitată aferentă lunii decembrie 2020.
• 156.549.646 lei reprezintă creanță neachitată aferentă lunii ianuarie 2021.
• 145.089.254 lei este valoarea facturii aferente lunii februarie 2021”.

Așadar, Termoenergetica a devenit din nou datoare către Elcen, și, după cum se vede, deși suntem la finalul lunii martie, sunt datorii neplătite pentru energie termică livrată încă din luna decembrie.

Se repetă scenariul RADET?

Termoenergetica este moștenitoarea infrastructurii și serviciilor prestate de vechea Regie de Distribuție a Energiei Termice (RADET), care a dat faliment în timpul mandatului fostului primar Gabriela Firea, tocmai pentru că nu a plătit facturile la energia termică livrată de Elcen. Elcen este la rândul ei în insolvență, exact din cauza faptului că, neprimind banii, nu a mai putut plăti, la rândul ei, furnizori și taxe.

Citește și:

Nicuşor Dan: Încep lucrările pe cinci segmente ale reţelei de termoficare a Bucureştiului

Atunci când a dat faliment, RADET datora Elcen circa 3,8 miliarde de lei, sumă strânsă de-a lungul anilor. Ulterior, când activitatea sa a fost preluată de Termoenergetica, s-a plecat de la un nou moment “zero”, fără datorii, care ai rămas “în urmă”, la RADET-ul falit.

Odată cu schimbarea administrației Bucureștiului, noul primar Nicușor Dan a anunțat că Termoenergetica va plăti datoriile către Elcen, pentru ca producătorul de energie electrică și termică să poată ieși din insolvență. Deja se strânseseră datorii “noi” de 400 de milioane de lei, ale noii Termoenergetica, la acea dată. După cum se vede, chiar dacă acele datorii au fost plătite, au apărut altele noi, după ce Nicușor Dan a preluat mandatul de primar.

Termoenergetica ar urma să preia Elcen, zice primarul

Nicuşor Dan, a anunţat, la jumătatea lui ianuarie intenţia Municipalităţii de a cumpăra Elcen, menţionând însă că pentru realizarea acestui deziderat trebuie fie obţinut acordul Guvernului şi al Consiliului General al Capitalei.

“Ne-am exprimat intenţia de a cumpăra Elcen. Este un deziderat care a apărut în spaţiul public de foarte mult timp, inclusiv la administraţiile anterioare. Avem instrumentele să îl realizăm. Există disponibilitatea – pe care am exprimat-o formal din partea Primăriei Capitalei. Este nevoie de acordul Consiliului General şi este nevoie de acordul Guvernului, prin Ministerul de Finanţe şi prin Ministerul Energiei. Sunt optimist că această preluare va avea loc”, a precizat Dan în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Primăria Capitalei.

Citește și:

Se mișcă lucrurile la viitorul CET Titan. Noua Titan Power a primit banii

El a reamintit că, în anul 2016, societatea Elcen a fost evaluată la un miliard de lei şi a estimat că, urmare a faptului că nu s-au mai realizat mari lucrări de invetiţii, această valoare a scăzut.

„O condiţie pe care am pus-o în intenţia pe care am exprimat-o a fost să facem o reevaluare a activelor pe care vrem să le preluăm. Mă aştept să fim sub un miliard de lei. Atât Elcen, cât şi creditorii lui, în momentul în care în vechea administraţie s-a pus această problemă, au fost de acord cu o eşalonare a acestui preţ. Deci, probabil că dacă vom ajunge să facem această preluare, pe care eu mi-o doresc, preţul pe care va trebui să îl plătim în cursul anului 2021 este undeva la 200-300 de milioane de lei. Şi asta face parte din acea solicitare către Ministerul de Finanţe pentru a ne extinde gradul de îndatorare”, a spus edilul general.

Nicuşor Dan a estimate atunci că, „în cel mai fericit scenariu”, achiziţia ar putea fi realizată în luna mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *