O echipă de cercetători din Cluj studiază transformarea CO2 în gaz metan sau metanol  

O echipă a Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca derulează un proiect cu finanţare europeană care are ca scop captarea şi valorificarea dioxidului de carbon, prin transformarea lui în gaz metan sau metanol, procedeul urmând să contribuie la combaterea efectului de seră şi, astfel, la reducerea încălzirii globale, scrie Agerpres

Cercetătorul Diana Lazăr a explicat că, la nivel global, efectul de seră reprezintă o mare problemă, cauza acesteia fiind dioxidul de carbon (CO2) eliberat în urma arderilor combustibililor fosili.

‘De-a lungul a milioane de ani dioxidul de carbon s-a înmagazinat în combustibili fosili – cărbuni, petrol, gaze naturale, iar în momentul când îi ardem eliberăm dioxidul de carbon în atmosferă. Echilibrul planetei este suficient de fragil încât noi să îl putem influenţa prin poluarea provocată de civilizaţia modernă. Soluţia este să dăm o valoare economică dioxidului de carbon, iar dacă un agent economic va putea vinde CO2, va fi interesat să îl capteze, iar cumpărătorul să îl transforme în ceva vandabil. Ceea ce facem noi prin acest proiect este să dezvoltăm nişte materiale care să capteze reversibil şi să elibereze CO2, astfel încât să poată fi transformat în ceva vandabil şi util, cum ar fi metan sau metanol. Prin aceasta contribuim la combaterea efectului de seră şi la reducerea încălzirii globale’, a spus, joi, Lazăr.

Ideea echipei clujene de cercetători este aceea de a găsi o soluţie pentru ca dioxidului de carbon să i se dea o întrebuinţare, să aibă o valoare economică, pentru ca astfel să poată fi convinşi şi agenţii economici, mai ales cei din zone mai puţin dezvoltate, să se implice în acest proces de reducere a încălzirii globale.

‘Dacă în zonele dezvoltate ale lumii agenţii economici pot fi stimulaţi să reducă emisiile de CO2 prin programe naţionale, în zonele mai defavorizate posibilitatea valorificării CO2 ar impulsiona procesul de reducere al emisiilor de gaze cu efect de seră’, a mai spus Diana Lazăr.

Potrivit cercetătorului clujean, în cadrul proiectului derulat la INCDTIM se încearcă identificarea, la nivel de laborator, a unor materiale cu un potenţial catalitic ridicat pentru reacţia chimică de transformare a CO2 în metan sau metanol. Potrivit cercetătorilor, metanul este gazul folosit în gospodării sau în industrie, el putând fi stocat în butelii, iar metanolul este unul dintre cei mai utilizaţi reactivi chimici.

‘În cadrul cercetării academice, la nivel de laborator, putem face o astfel de reacţie pe o cantitate de 10 grame de catalizator şi demonstrăm valabilitatea soluţiei, după care vine partea de transfer tehnologic către industrie, scalarea procesului în cadrul unui reactor industrial care poate avea de la câteva sute de kilograme până la câteva tone de catalizator’, a mai explicat Lazăr.

Cercetarea derulată de institutul clujean face parte dintr-un proiect mai mare, numit ‘Creşterea capacităţii de transfer tehnologic şi de cunoştinţe a INCDTIM Cluj-Napoca în domeniul bioeconomiei (TTC-ITIM)’.

 

 

Proiectul TTC-ITIM are o valoare totală de 15,5 milioane de lei, din care 11,3 milioane lei reprezintă contribuţia UE, şi urmează să se încheie în august 2021, fiind co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *