O cunoscută firmă olandeză apare în proiectul energetic mixt al lui Comănescu de la Halânga. Detalii despre proiectul futurist al serelor hidroponice

În proiectul mixt “Green City” care ar urma să fie derulat de GSP Power la Halânga, ar fi implicată și o firmă olandeză specializată în proiectarea de sere hidroponice, una dintre componentele proiectului.

Proiectul energetic mixt de la Halânga din Mehedinți, derulat de firma GSP Power a omului de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, promovat de Guvern pe lista proiectelor din Planul Național de Redresare și Reziliență, a intrat deja în atenția opiniei publice. S-au ridicat mai multe semne de întrebare legate de modalitatea de selecție, de ce a fost promovat acest proiect și nu altele.

Comănescu a vorbit despre acest proiect și a dat câteva explicații, într-un text pe care îl puteți citi aici:

Comănescu despre proiectele sale de centrale electrice din PNRR: “Îndeplinesc toate cerințele europene, vom emite C02 sub prag”. Cum arată conceptul “Green City”, cu hidrogen, captare de CO2 și sere hidroponice

Simplu, proiectul este așa: la Halânga, lângă Turnu-Severin, orașul de baștină al ministrului Energiei, Virgil Popescu, se fac o centrala pe gaz în ciclu combinat cu tehnologie Siemens, un parc fotovoltaic, o fabrică de hidrogen și foarte multe sere hidroponice. Panourile fotovoltaice produc energie electrică, care este folosită pentru obținerea de hidrogen verde, prin electroliză. Hidrogentul este introdus, alături de gazul adus de Romgaz, în centrala pe gaze pentru a fi ars și a se obține energie electrică. Emisiile de CO2 ale centralei, rezultate din arderea gazului, oricum mai reduse ca urmare a prezenței hidrogenului, sunt captate și folosite într-un ansamblu de sere hidroponice, pentru creșterea plantelor – legume și unele fructe.

Evident, de departe cea mai futuristă idee este cea a captării carbonului și folosirii lui în acele sere hidroponice. Atunci când a explicat proiectul, Comănescu nu a dat foarte multe detalii, dar am reușit să aflăm câteva lucruri.

În primul rând, în prezentarea acestui proiect sunt trecute, alături de GSP Power, Romgaz, Siemens și, relevant pentru povestea de față, Havecon Projects. Aceasta din urmă este o firmă olandeză fondată în 2006 care se ocupă cu proiectarea și execuția de sere și cu horticultura asociată. Potrivit propriei descrieri, Havecon a dezvoltat peste 400 de proiecte de sere, pe o suprafață totală de 1.200 de hectare și a ajuns una dintre firmele mari din lume în acest domeniu. Mai jos, un video cu unul dintre ele:

Serele de la Halânga

Am aflat și câteva detalii ale componentei de sere din proiectul lui Comănescu de la Halânga, cel puțin așa cum sunt scrise ele în prezentarea proiectului. Serele hidroponice ar urma să se întindă pe o suprafață de 530 de hectare de teren, momentan nefolosit pentru agricultură. Folosind CO2 rezultat din centrala pe gaze, serele ar urma să capteze 369.500 de tone de dioxid de carbon pe an, care nu mai sunt eliberate în atmosferă. Complexul de sere, care va avea și un centru de cercetare și dezvoltare, ar urma să asigure circa 5.000 de noi locuri de muncă pentru economia locală și să producă 371.000 de tone de legume/fructe proaspete în fiecare an.

Așa cum am spus, proiectul de la Halânga (centrală pe gaze cu o capacitatea de capacitate de 159 MW, parc fotovoltaic de 100 MW, fabrică de hidrogen verde și sere) a fost inclus de Guvern în PNRR și ar putea primi finanțare europeană. Comănescu mai are un proiect asemănător și la Constanța, trecut și el în PNRR: centrală pe gaze cu o capacitatea de capacitate de 159 MW, parc fotovoltaic de 20 MW, fabrică de hidrogen verde, instalație de captare a CO2.

sursă foto și video: Havecon

2 Comments

 1. Helanga, este celebra și printr-in alt experiment nefericit ,realizat în perioada Ceausescu!!
  Experimentul propus de producere de H2,prin utilizarea de energie fotovoltaica,ca apoi sa fie ars intr-o turbina cu gaz,Necesita însă o analiza tehnico- economic amănunțită
  Reducerea carbonului emis ,prin utilizarea CO2 în sere este o noutate .Consumul de CO2 ,nu este însă uniform în timp !
  Se condiționează funcționarea, de captare?
  Se poate prezenta o schema tehnologica și un bilanț termic?
  Sa nu uitam și de necesitatea unei cantități de apa tratata necesara electrolizei!

 2. Pentru Marian Voiculescu : CO2 necesar in seră va fi de 1200 ppm . Având instalație de iluminat cu LED 14.000LUX , cererea de CO2 va fi constanta . In perioada de repaus nocturn CO2 va fi direcționat către o fermă indoor . Referitor la necesarul termic , pentru partea de încălzire sunt necesari echivalentul termic din arderea a 52mc CH4 / mp/ an . Mai pe înțelesul tuturor ,o unitate WKK ( cogenerare) de 0.65MWh acoperă necesarul termic pentru 1 ha de sera . La comentariul cu cea făcut Ceaușescu nu pot să-ți răspund pentru că nu am expertiza in acest domeniu .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *