NuScale Power s-a alăturat Forumului Atomic Roman (ROMATOM) ca membru susţinător al obiectivelor asociaţiei pentru dezvoltarea proiectelor energice nucleare şi pentru dezvoltarea viitoarei generaţii de experţi, ingineri şi operatori în tehnologie nucleara avansată din România.
„Această decizie demonstrează angajamentul NuScale faţă de dezvoltarea energiei nucleare curate cu tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR) în România şi în regiunea europeană şi recunoaşte rolul şi expertiza industriei nucleare româneşti”, se arată într-un comunicat ROMATOM, remis Agerpre.
Potrivit lui Teodor Chirică, preşedinte emerit ROMATOM, proiectul de la Doiceşti (judeţul Dâmboviţa), va deschide calea pentru mai multă flexibilitate şi siguranţă în Reţeaua Energetică a României, şi diversificare programului nuclear naţional.
„Aderarea NuScale la ROMATOM este un moment important în activitatea noastră, contribuind la o mai bună cunoaştere a capacităţilor industriei nucleare româneşti de către partenerul american, asigurând comunităţii nucleare din Romania un loc binemeritat în dezvoltarea centralei cu reactoare modulare mici NuScale VOYGR în România. Proiectul de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, va deschide calea pentru mai multă flexibilitate şi siguranţă în Reţeaua Energetică a României, şi diversificarea programului nuclear naţional”, a explicat Chirică.
Înfiinţată în 2001, ROMATOM sprijină utilizarea în siguranţă şi în scopuri paşnice a energiei nucleare şi promovează dezvoltarea programului nuclear naţional românesc, lansat la începutul anilor 1970.
România, a doua ţară după SUA şi prima din Europa care va implementa o centrală electrică NuScale VOYGRTM SMR, are peste 26 de ani de experienţă în operarea în siguranţă a centralelor nucleare.
„NuScale este onorată să se alăture ROMATOM şi să continue relaţia puternică dintre Statele Unite şi România în industria nucleară. La NuScale, ne angajăm să promovăm implementarea în siguranţă a reactoarelor modulare mici la nivel global. Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu comunitatea de lideri ai industriei ROMATOM pentru a creşte capacitatea nucleară a României şi pentru a sprijini obiectivul ţării de a deveni lider în energia nucleară avansată cu zero carbon în întreaga regiune”, a precizat John Hopkins, preşedinte şi CEO NuScale.
În 2021, NuScale şi SNN au semnat un acord de colaborare pentru implementarea primei centrale electrice NuScale VOYGR-6 cu sase module, de 462 MWe în România, pana la sfârşitul acestui deceniu, iar la începutul acestui an, NuScale şi RoPower au început prima etapă a Studiului FEED (Lucrarile de inginerie şi design front-end) pentru a analiza în detaliu amplasamentul preferat pentru o potenţială implementare a centralei de tip SMR în Doiceşti.
Pe 20 mai 2023, la Summitul G7 din Japonia, Administraţia Biden a anunţat un angajament global public-privat de până la 275 milioane de dolari pentru a avansa instalarea unei centrale electrice NuScale VOYGR SMR în Romania, prin etapa a doua a studiului FEED, se precizează în comunicatul ROMATOM.
Centralele revoluţionare VOYGR SMR ale companiei sunt alimentate de NuScale Power Module, un reactor cu apă sub presiune de mici dimensiuni, sigur, care poate genera 77 de megawaţi de energie electrică (MWe) sau 250 de megawaţi de energie termică (brut) ţi poate fi scalat pentru a satisface nevoile clienţilor prin intermediul unei serii de configuraţii flexibile de până la 924 MWe (12 module) capacitate de generare, se mai arată în comunicat.