Nume şi soluţii noi în ecuaţia gazelor din Marea Neagră: Lukoil, Mol, Carlyle, PGNiG ar fi interesate de achiziţia perimetrului Neptun, scos la vânzare de Exxon

Reprezentanții Exxon Mobil vor veni miercuri, la Palatul Victoria.

Mai multe companii ar fi interesate de achiziția participației Exxon din Marea Neagră, și apar nume noi în ecuație. Acum există și ipoteza în care Petrom, care are jumătate din zăcământ, să cumpere împreună cu Romgaz și cu polonezii restul, și ar deveni astfel majoritară în proiect.

Datele referitoare la perimetrul Neptun Deep, din care ExxonMobil vinde 50%, au fost consultate de mai multe companii decât ce se știa până acum. Potrivit unor surse apropiate situației, investitorii au solicitat informații și celor de la Petrom, care dețin restul de 50% din perimetrul Neptun, dar și americanilor de la Exxon, cei care practic vor să vândă.

Ar exista astfel camere de date deschise de către ambele comapanii, nu doar de Exxon. Așadar, în prima situație, de achiziționarea participației de 50% din blocul Neptun ar fi interesați, în consorțiu, OMV Petrom, Romgaz și compania poloneză PGNiG. Aceste nume au mai fost vehiculate în presă, noutatea fiind intenția Petrom de a cumpăra suplimentar din cota de participare a celor de la Exxon, în parteneriat cu firma românească de stat și cu cea din Polonia iar în acest caz Petrom ar urma să fie majoritar în zăcământ.

La Exxon însă, compania care vinde, s-au interesat despre situația blocului Lukoil PJSC, (deci compania mamă din Rusia, nu subsidiara sa din Olanda, Lukoil Overseas Atash, cea care este implicată deja în perimetrul Trident), MOL Oil and Gas Plc (compania petrolieră ungară), Black Sea Oil And Gas (deținută de fondul american Carlyle) singura care a luat decizia finală de investiție în Marea Neagră (proiectul Midia) și asocierea Cox llc, despre care singura legătură cu industria petrolieră este o firmă din SUA, (Cox Oil LLC) care are un portoliu de producție în Golful Mexic de 85.000 de barili pe zi, ceva mai mult decât jumătate din producția Petrom.

Informațiile noi nu au putut fi confirmate din alte surse. Despre interesul Lukoil, Romgaz și PGNiG s-a mai relatat în presă

Amintim că există două opțiuni pentru Exxon de a vine participația la Neptun Deep, fie vânzarea firmei care deține concesiunea (înregistrată în Bahamas), fie concesiunea ca atare. Ultima ar conveni mai mult autorităților de la București, pentru că transferul de licență s-ar face prin Hotărâre de Guvern și, de altfel, ministrul Economiei a solicitat companiei americane să aleagă această soluție.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată, din cauza, inițial, a indeciziei Bucureștiului și, apoi, a emiterii unei legi offshore care a crescut povara fiscală a companiilor care urmau să investească, fără a le garanta stabilitatea taxării și cu obligația de a vinde jumătate din gaz pe piața locală. Exxon a anunțat că intenționează să vândă participația, anul trecut, ca parte a unei strategii globale de vânzare de active.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *