Centrala nucleară de la Cernavodă a început să atragă atenţia specialiştilor români plecaţi în străinătate, care doresc să se întoarcă în ţară pentru a lucra la viitoarele proiecte ale Nuclearelectrica (SNN), a declarat, miercuri, Cosmin Ghiţă, directorul general al producătorului de energie, într-o conferinţă de presă.
„Resursa umană rămâne prioritate zero pentru noi. Ne axăm pe schimbul dintre generaţii, să atragem cât mai mulţi tineri prin burse, internshipuri. Am început să pregătim tinerii prin programe de master, unde am avut 20 de burse”, a arătat Ghiţă.
Potrivit acestuia, deşi salariile sunt mai mici decât la centralele nucleare din alte ţări, Nuclearelectrica este o companie foarte bine văzută la nivel global.
„Am început o diagnoză organizaţională, pentru a vedea ce putem face să devenim mai atractivi. Cred că e important ca lumea să ştie că suntem un mediu deschis, să ştie ce înseamnă să lucreze la Cernavodă. Am început să atragem şi atenţia specialiştilor plecaţi din România. Simţim tatonări că poate sunt interesaţi să se întoarcă, suntem foarte optimişti. Spre exemplu, proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 de la Cernavodă este condus de un român întors din Canada. SNN este o companie foarte bine văzută la nivel global, iar gradul de mândrie profesională este foarte important”, a adăugat el.
Nuclearelectrica a afişat un profit net de 290,661 milioane lei, în primele şase luni ale acestui an, în creştere cu 59,4% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor financiare ale companiei transmise miercuri Bursei de la Bucureşti.
„În perioada de 6 luni încheiată la 30 iunie 2019, SNN a obţinut un profit net de 290.661 mii lei. Rezultatul din exploatare (EBIT) a înregistrat o creştere cu 69,2%, iar EBITDA o creştere cu 31,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în principal ca urmare a creşterii veniturilor din exploatare cu 20,1%, influenţate de creşterea cu 22% a veniturilor din vânzarea energiei electrice”, menţionează compania.