„Companiile şi asociaţiile semnatare ale scrisorii comune adresate Comisiei Europene (Vice-preşedintelui Frans Timmermans şi Comisarilor Kadri Simson, Thierry Breton şi Mariya Gabriel) recomandă luarea în considerare a unei serii de propuneri şi principii privind generarea de hidrogen curat în documentele Energy System Integration Strategy şi Clean Hydrogen Strategy care vor fi emise în viitorul apropiat de către Comisie în cadrul European Green Deal. Propunerile constau în încurajarea producţiei şi cererii de hidrogen provenind din surse curate, ceea ce va permite înlocuirea hidrogenului furnizat din surse cu emisii semnificative de CO2 utilizat în prezent în industrie şi extinderea utilizării hidrogenului curat şi în alte sectoare industriale, cu rol în decarbonizare”, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica, transmis marţi AGERPRES.
În prezent, producţia de hidrogen necesar în industrie, transporturi şi producerea de energie este asigurată în proporţie de 95% prin utilizarea gazului metan, ceea ce conduce la emisii semnificative de CO2. Pentru fiecare kilogram de hidrogen produs, sunt emise 10 kilograme de CO2.
Conform studiului realizat de International Energy Agency în anul 2019, la nivel global există o creştere a aplicaţiilor care utilizează hidrogenul, precum şi o cerere din ce în ce mai mare pentru hidrogen provenind din surse curate de energie, conducând la decarbonizarea sectorului de producere a energiei electrice. Potenţialul hidrogenului rezidă inclusiv în capacitatea sa de stocare şi livrare a energiei curate în reţea, pentru a urmări îndeaproape curba necesarului de energie.
„Producerea de hidrogen prin utilizarea energiei nucleare, energie fără emisii de gaze cu efect de seră este considerată de marile companii producătoare şi consumatoare din Europa ca un parcurs potenţial pentru revenirea din criza economică generată de pandemia de COVID-19. Aceste companii, printre care şi Nuclearelectrica, recomandă Comisiei Europene introducerea în dezbatere publică şi în politicile energetice viitoare a rolului esenţial pe care energia nucleară, alături de energiile regenerabile, trebuie să îl aibă în decarbonizarea sectorului energetic şi industrial, inclusiv prin producerea de hidrogen prin capacităţile nucleare existente cât şi prin cele noi care vor fi construite în România şi Europa. Dezvoltările viitoare ale energiei nucleare necesită angajarea în prezent a unor investiţii, atât în cercetare şi dezvoltare, cât şi în construirea de noi capacităţi de producţie şi prelungirea duratei de viaţă a celor existente. Nuclearul demonstrează flexibilitate şi versatilitate prin aplicaţiile sale, cu rol esenţial în relansarea economica a Europei”, a declarat Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica.
La nivel european, energia nucleară asigură 50% din totalul energiei fără emisii de carbon produse în Uniunea Europeană şi mai mult de un sfert din totalul energiei generate, asigurând 1,1 milioane locuri de muncă şi având o contribuţie anuală de 507 miliarde euro în PIB.