Nuclearelectrica pare că va plăti o taxă specifică, pentru depozitarea deșeurilor radioactive. Plătește deja una

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, pare că va plăti o taxă specifică, în funcție de cantitatea de energie electrică produsă, pentru a se plăti depozitarea deșeurilor radioactive.

Prevederea apare într-un proiect de act normativ, care se află pe ordinea ședinței de Guvern de joi, 10 septembrie. Este vorba despre un proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 11/2003 privind gospodărirea în siguranţă a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat.

Iată prevederea relevantă în acest context:

“Titularii de autorizație nucleară pentru unităţi nuclearoelectrice vor plăti anual o contribuție financiară calculată prin multiplicarea cantității nete de energie electrică produse anual cu un tarif în Euro/MWh, în vederea acumulării de fonduri necesare depozitării finale a deșeurilor radioactive generate”.

Situația pare confuză la acest moment, întrucât Nuclearelectrica plătește deja o taxă, către Agenţia Naţională pentru Deşeuri Radioactive. În total este vorba despre 0.6 euro/MWh produs, în contul cheltuielilor viitoare cu dezafectarea unităților nucleare, și 1,4 euro/MWh pentru depozitarea definitiva a deseurilor radioactive si a combustibilului ars.

Nu se înțelege momentan dacă această nouă taxă va fi suplimentară sau este vorba despre aceeași taxă și se face doar o armonizare legislativă.

Pe amplasamentul centralei de la Cernavodă este funcțional și va fi extins un depozit intermediar de combustibil ars, unde, după ce stă în bazinul reactorului timp de șase ani (depozitare umedă), combustibilul uzat este depozitat pentru 50 de ani.

“Depozitul se va realiza etapizat incluzând în final 27 de module de depozitare cu capacitatea de 12.000 fascicule/modul, care vor asigura stocarea timp de 50 de ani a combustibilului ars rezultat din exploatarea unităților 1 si 2 ale CNE Cernavoda pe toata durata lor de viață. Până în prezent sunt realizate 8 module”, arată Nuclearelectrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *