Nuclearelectrica și-a crescut profitul net cu 28% în anul pandemic 2020

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a raportat pentru anul 2020 un profit net de 684 de milioane de lei, în creștere cu 27,8% față de cel din 2019.

Creșterea cu 27,8% a profitului net a survenit în condițiile în care producția de energie electrică a crescut marginal, cu doar 2%, la 10,5 TWh, în 2020 față de anul precedent, după cum a arătat compania într-un comunicat de presă.

Veniturile din vânzarea de energie electrică au crescut și ele ușor, de la 2,36 miliarde de lei în 2019 la 2,43 miliarde în 2020.

Totalul cheltuielilor de exploatare a consemnat însă o scădere, de la 1,78 miliarde la 1,73 miliarde.

“Deși anul 2020 a fost unul dificil, echipa SNN și-a menținut strategia inițială, atât de creștere financiară, dar mai ales de continuare a proiectelor de investiții curente și strategice, retehnologizarea Unității 1 și Proiectul Unităților 3 și 4.

Am asigurat constant forța de muncă pentru menținerea funcțiilor vitale de securitate nucleară, operare în condiții de eficiență precum și a funcțiilor suport, am continuat proiectele interne ale companiei în zona recrutării și retenției de personal înalt calificat și al inovației prin analiza diferitelor noi oportunități de afaceri: reactoare mici modulare, producția de Cobalt 60, hidrogen curat.

Pe piața de capital, am considerat un semnal pozitiv includerea SNN în indicele pieței londoneze FTSE Russell începând cu septembrie 2020, cu efect de maturizare atât pentru bursa locala cât și pentru acțiunile SNN. În anul 2020 am mizat pe reziliența dobândită anterior și ne-am dorit să dăm un semnal de încredere și gestionare eficientă a companiei, într-un context național și internațional dificil, pentru acționarii și investitorii noștri”, a declarat în comunicat Cosmin Ghiță, director general al companiei.

Nuclearelectrica deține și operează singura centrală nucleară a României, cea de la Cernavodă, cu o putere instalată de 1.400 MW, în două unități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *