Nuclearelectrica se va ocupa de extracția minereului de uraniu din noua mină de la Tulgheș

După achiziția uzinei de prelucrare a minereului de uraniu de la Feldioara, Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară de la Cernavodă, va avea în administrare și extracția minereului de uraniu, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

“Problema circuitului nuclear integrat din România este aproape de rezolvare. Mina de la Crucea este o mină epuizată și va intra într-un proces de închidere – este prima închidere de mină de uraniu din Europa. Vom deschide mina de la Tulgheș-Grințieș, o altă mină de uraniu. Toate acestea, împreună cu uzina de la Felldioara, le va face societatea națională Nuclearelectrica, societate controlată de Ministerul Energiei”, a spus ministrul Energiei.

“Practic, la Nuclearelectrica (SNN n.red.) vom avea circuit nuclear integrat. Vom avea extracție de minereu de uraniu, vom avea procesarea acestuia, fabricarea combustibilului și producerea de energie electrică din această sursă”, a spus Virgil Popescu.

Declarația lui Virgil Popescu arată care este planul referitor la circuitul nuclear integrat din România. Săptămâna trecută. Nuclearelectrica a preluat de la falimentara Companie Națională a Uraniului (CNU), uzina de prelucrare a minereului de la Feldioara, pentru care a plătit circa 9 milioane de euro. Ulterior, SNN va primi cu titlu gratuit, de la CNU prin transfer, licența de exploatare a minereului de uraniu, și va începe exploatarea noii mine de la Tulgheș. Astfel, va avea materia primă pentru a produce combustibilul nuclear în unitatea de la Pitești, care va fi folosit în reactoarele centralei de la Cernavodă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *