Nuclearelectrica, societate la care Fpondul Proprietatea este acţionar minoritar, a anunţat că nu doreşte să acorde dividendele suplimentare solicitate de Fond, circa jumătate de miliard de lei, pentru că nu ar mai avea bani de investiţii, una dintre ele fiind prioritară: retehnologizarea Unităţii 1
Iată integral informarea pentru acţionari a Nuclearelectrica
“Propunerea Fondului Proprietatea de distribuire a dividendelor suplimentare pune in pericol realizarea proiectelor de investitii ale Nuclearelectrica si afecteaza grav potentialul de implementare al Retehnologizarii U1. Implementarea unei politici de blocare a constituirii surselor financiare proprii pentru finantarea investitiilor Nuclearelectrica SA, prin distribuirea dividendelor suplimentare, ar putea conduce la blocarea procesului de finantare al retehnologizarii Unitatii 1 prin cresterea impredictibilitatii actionariatului cu privire la dezvoltarea sustenabila pe termen lung a companiei. Nerealizarea retehnologizarii U1 afecteaza grav pe termen mediu si lung independenta si stabilitatea energetica a Romaniei determinand cresterea gradului de risc al tuturor investitiilor productive din economia nationala in conditiile in care resursele de energie electrica ar deveni critice, imposibil sa acopere consumul intern. (…) Avand in vedere considerentele indicate mai sus, Consiliul de Administratie considera ca societatea nu poate distribui dividende suplimentare in suma de 512.573.546,7 lei”.
Compania a mai informat că, la finalul lunii septembrie 2019, avea 1,61 miliarde lei în contul de rezultat reportat din rezerva din reevaluare realizată, respectiv distribuibilă. Însă necesarul de investiții majore în perioada 2019 – 2026 este estimat la 8,8 miliarde lei, adică o medie anuală de circa 1,1 miliarde lei pentru fiecare din următorii 8 ani, ceea ce înseamnă că în fiecare an compania trebuie să poată investi din surse proprii 450 milioane lei,adică 45% din totalul programului, restul fiind surse atrase.
Întrebat vineri dacă va da mandatul în AGA pentru a se aproba solicitarea FP şi a se acorda dividende suplimentare, din care statul român ar urma să primească cea mai mare parte (este acţionar majoritar), noul Ministru al Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, a spus că încă nu are un răspuns, iar decizia sa va fi cunoscută după ce va avea întâlniri cu reprezentanţii companiilor cărora FP le-a solicitat dividende suplimentare. Cealaltă companie vizată este Hidroelectrica.
Statul deţine circa 82,5% din acţiunile Nuclearelectrica, iar FP, cel care a solicitat dividendele suplimentare, circa 7,5%.
Cu catva timp in urma un comunicat al conducerii SNN arata ca se va realiza grupul nr.3 din surse proprii.Inafara de a lua bani de la cele cateva societati care fac bani, a mai facut si altceva ?