Nuclearelectrica, profit triplu după primele nouă luni din 2022, ca urmare a scumpirii energiei

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă și unul dintre marii producători de energie ai țării, controlat de stat, a raportat un profit net de trei ori mai mare după primele nouă luni ale anului, în condițiile unei ușoare scăderi a producției de energie.

Nuclearelectrica (SNN) a avut un profit net de 1,94 miliarde de lei la nouă luni, în condițiile în care, în perioada echivalentă a anului trecut acesta a fost de 640 de milioane de lei. Producția de energgie electrică a fost cu 2,1% mai mică, de 7,4 TWh, dar veniturile din vânzarea energiei au crescut de două ori și jumătate, de la 2,1 la 4,9 miliarde de lei, conform datelor companiei.

“Profitul operational (EBITDA) a crescut cu 126% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in principal ca urmare a cresterii veniturilor din exploatare cu 124,6%, influentate de cresterea cu 128,4% a veniturilor din vanzarea energiei electrice. Cresterea veniturilor a fost partial diminuata de cresterea cheltuielilor din exploatare, ca urmare a aparitiei cheltuielii cu impozitul pe venitul suplimentar incepand cu luna ianuarie 2022”, arată compania.

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, față de perioada similară a anului 2021, societatea a vândut o cantitate totală de energie electrică mai mică cu 4,1%, pe seama unei producții de energie electrică mai mică cu 2,1%. În anul 2022 a avut loc oprirea planificată a Unității 1, cu o durată mai lungă decat oprirea planificată a Unității 2 din anul 2021, ceea ce a deteterminat scăderea producției.

Cantitatea de energie electrică vandută pe piața concurențială a contractelor bilaterale a scăzut cu 4% față de aceeași perioada a anului anterior, iar prețul mediu de vânzare pe această piață a crescut cu 113,1% (pret fara Tg). Cantitatea de energie electrică vândută de SNN pe piata spot (PZU și PI) iîn perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022 a scăzut cu 5,5%, iar prețul mediu de vânzare pe această piață mai mare cu 255,7% (pret fara Tg)”, arată compania.

Compania a raportat un preț mediu de vânzare, pe primele nouă lunim de 626 de lei/MWh., rezultat preponederent din vânzările pe piețe, de contracte bilaterale și PZU. 86% din energie a fost vândută pe piețele de contracte bilaterale și 13% pe PZU, procente identice cu cele din primele nouă luni ale anului trecut.

Nuclarelectrica a plătit, în nouă luni de zile, o taxă de solidaritate, în cele două forme ale ei, în cuantum de 873 de milioane de lei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *