Nuclearelectrica poate exploata uraniul românesc. A preluat licența pentru exploatarea minei Tulgheș-Grințieș

Nuclearelectrica, societatea care operează centrala nucleară de la Cernavodă, a anunțat că a semnat actul adițional de preluate gratuită a licenței pentru exploatarea resurselor de minereu de uraniu din zona Tulgheș-Grințieș din județul Neamț.

Iată ce a comunicat compania

“Societatea Nationala Nuclearelectrica S.A. (“SNN”) informează acționarii și investitorii că în data de 04.08.2021, SNN a semnat Actul Adițional de preluare a licenței de concesionare a activității de exploatare Tulgheș-Grințieș, în baza Ordinului Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale privind aprobarea transferului drepturilor si obligatiilor stabilite prin licența de concesionare a activității de exploatare a minereului de uraniu din perimetrul Tulghes-Grințieș, Județul Neamt(…)

Transferul către SNN al licenței de concesionare a activității de exploatare Tulgheș- Grințieș împreună cu toate drepturile și obligațiile aferente s-a realizat cu titlu gratuit.

În perioada imediat post-transfer, SNN va realiza o analiză complexă asupra modalităților optime de utilizare a licenței, respectiv a resurselor, în vederea identificarii și implementării celei mai avantajoase metode de valorificare a acestei licențe”.

Amintim că, în primăvară, Nuclearelectrica a preluat de la falimentara Companie Națională a Uraniului (CNU), uzina de prelucrare a minereului de la Feldioara, pentru care a plătit circa 9 milioane de euro. Ulterior, SNN urma să primească, cu titlu gratuit, de la CNU prin transfer, licența de exploatare a minereului de uraniu, și va începe exploatarea noii mine de la Tulghe, ceea ce s-a înrâmplat acum. Astfel, compania va avea materia primă pentru a produce combustibilul nuclear în unitatea de la Pitești, care va fi folosit în reactoarele centralei de la Cernavodă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *