Nuclearelectrica plătește 9 milioane de euro pentru uzina de procesare a minereului de uraniu Feldioara – surse

Nuclearelectrica preia uzina de prelucrare a concentratului de uraniu de la Feldioara, parte a defunctei Companii Naționale a Uraniului, operațiune care va fi supusă votului Adunării Generale a Acționarilor Companiei. Compania plătește 9 milioane de euro pentru achiziție, potrivit unor surse din piață. Nuclearelectrica nu a informat despre valoarea tranzacției.

sursa foto: BizBrasov

Iată comunicatul transmis Bursei de Valori București care anunță tranzacția:

“Societatea Nationala Nuclearelectrica S.A. informeaza actionarii si investitorii ca a semnat cu CNU contractul de vanzare-cumparare a unor active din cadrul liniei de procesare a concentratului de uraniu de la Sucursala Feldioara a CNU in data de 18 martie 2021, ca urmare a aprobarii tranzactiei si mandatarii conducerii executive a SNN de semnare a acestei tranzactii prin Deciziile Consiliului de Administratie al SNN si a aprobarii in Adunarea Generala a Actionarilor CNU.

Reamintim ca actionarii SNN au aprobat prin Hotararea AGA nr. 5/25.04.2018, “Strategia de diversificare a surselor de aprovizionare cu materie prima necesara producerii combustibilului nuclear”, printre masuri fiind inclusa si identificarea unei solutii de asigurare a capacitatii de procesare/rafinare a concentratului tehnic de uraniu (U3O8), respectiv materia prima din care se obtine octoxidul de uraniu (UO2) necesar fabricarii fasciculelor de combustibil. Prin studii specifice si conditii optime de achizitionare a octoxidului de uraniu, SNN a luat in considerare procesarea acestuia la Fabrica de la Feldioara prin preluarea liniei de procesare a concentratului tehnic de uraniu de catre SNN de la CNU.

Coroborat, prin Hotararea AGA nr. 4/30.03.2020, actionarii au aprobat declansarea procedurilor de cumparare a unor active ale Sucursalei Feldioara, prin negociere directa, in conformitate cu prevedeile OUG 88/1997 privind privatizarea societăților si Legii 44/1998, cu modificările și completările ulterioare”.

Surse din piața de energie spun că Nuclearelectrica va plăti circa 9 milioane de euro pentru preluarea uzinei de la Feldioara.

Banii încasați vor fi folosiți pentru rambursarea unei părți din ajutorul de stat acordat Companiei Naționale a Uraniului, considerat ilegal în anul 2016.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *