Nuclearelectrica merge la bursă. Statul vrea cel puţin 300 mil. euro pe 10% din firmă

Guvernul speră să obţină 300-350 milioane lei prin oferta de vânzare pe bursă a 10% din acţiunile deţinute de stat la Nuclearelectrica, 85% din titluri urmează să fie alocată investitorilor instituţionali, a anunţat ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă.

„Sperăm să obţinem 300-350 milioane lei, cam asta ar putea să fie maximul posibil”, a spus Niţă. Numărul total de acţiuni oferite este de 25.368.236 titluri.

„85% din acţiuni vor fi oferite investitorilor instituţionali, iar diferenţa la investitorii de retail, în două tranşe, respectiv subscrieri mici care au valoare maximă până la 15.000 de acţiuni şi 5% cei care vor cumpăra peste 15.000 de acţiuni. Noi am dori o subscriere cât mai mare, mizăm la investitorii instituţionali să fie în jur de 150% sau peste, şi în funcţie de asta sperăm să obţinem un preţ cât mai bun. Eu aş vrea să obţin cât mai mult, dar trebuie să facem un raport între capitalul social, undeva la 2,5 miliarde lei, şi ceea ce putem obţine în condiţiile în care energia nucleară nu este foarte simpatizată de către investitori. Ştiţi ce s-a întâmplat în Japonia, la Fukushima, şi asta a avut o consecinţă asupra investitorilor”, a spus Niţă.

El a arătat că va fi convocată Adunarea Generală a Acţionarilor şi publicat prospectul de emisiune, întregul proces fiind estimat să dureze până în jurul datei de 10 iulie.

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern obţinut săptămâna trecută de MEDIAFAX, acţiunile ar urma să fie împărţite în trei tranşe, similar ofertei de la Transgaz. Una va fi destinată investitorilor instituţionali şi salariaţii Nuclearelectrica, iar alte două destinate investitorilor de retail, în funcţie de volumul subscrierilor, potrivit proiectului.

Înainte de listarea la Bursă, Nuclearelectrica va emite acţiuni noi, pentru majorarea capitalului cu 11,077%, din care 10% vor fi vândute la bursă, iar 1,077% vor putea fi cumpărate de Fondul Proprietatea, în baza dreptului de preferinţă.

Potrivit unor estimări ale specialiştilor de pe piaţa de capital, citaţi de economica.net, nvelul cel mai probabil de preţ pe care Guvernul urmează să-l aprobe pentru vânzarea unui pachet de acţiuni noi ale Nuclearelectrica este de circa 15 lei /titlu.

Nuclearelectrica produce aproape un sfert din necesarul naţional de energie. Listarea Nuclearelectrica a fost de mai multe ori amânată fără ca Guvernul să facă publice cauzele, astfel că şi acum planează în piaţă semne de întrebare cu privire la cât de sigură este listarea companiei în această lună. Oferta Nuclearelectrica va fi prima ofertă publică iniţială de pe bursa de la Bucureşti din ultimii cinci ani. În 2007, statul a vândut prin IPO un pachet minoritar de acţiuni la Transgaz, ofertă care a înregstrat un grad de participare record.
Listarea Nuclearelectrica este intermediată de firmele de brokeraj Swiss Capital şi BT Securities.

Listarea Nuclearelectrica este intermediată de consorţiul format din firmele de brokeraj Swiss Capital şi BT Securities.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *