Nuclearelectrica începe să cumpere din nou uraniu românesc pentru centrala de la Cernavodă

Nuclearelectrica (SNN), societatea de stat care operează cele două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă a anunţat că a încheiat un contract cu Compania Naţională a Uraniului (CNU), pentru achiziţia de pulbere de dioxid de uraniu.

„Comanda este pentru o cantitate de 62 500 kg/UO2, la un pret de piata de 388 lei/kg, valoarea estimata a comenzii fiind de 24 250 000 lei fara TVA. In acest mod, SNN isi asigura materia prima necesara operarii si contribuie la mentinerea unui ciclu integrat al combustibilului in Romania, in conditiile unui pret de piata. Dupa stabilirea pretului reglementat de catre autoritati, in conformitate cu prevederile Legii 193/2018, SNN va achizitiona pulbere de UO2 de la CNU la pret reglementat si in functie de materia prima disponibila la CNU”, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

Comanda este foarte importantă pentru menţinerea unui ciclu nuclear integrat în România. SNN nu mai cumpărase dioxid de uraniu românesc de trei ani.

SNN a a reziliat contractul de furnizare cu CNU pe 29 decembrie 2015, din motive de eficienţă-CNU ar fi cerut preţuri mai mari faţă de cele din contract şi nu ar mai fi onorat toate comenzile la preţul convenit anterior. SNN a încheiat un contract pe termen lung cu firma canadiană Cameco Inc, cel mai marer producător de uraniu din lume listat la bursă, care a devenit singura sursă de dioxid de uraniu a companiei.

Însă, în primăvara acestui an, SNN şi-a schimbat strategia şi a decis să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu materie prima pentru fabricarea combustibilului nuclear şi a inclus din nou CNU printre furnizori. În acest sens, SNN a incheiat în iulie un contract cadru pe termen lung (36 de luni) cu cei doi furnizori calificati, CNU si Cameco, pentru o cantitate maxima de 720 de tone de uraniu natural sub forma de pulbere sinterizabila de UO2. Achitia de pulbere de UO2 se realizeaza in baza Contractului cadru pe baza de comenzi, doar in functie de necesitatile SNN.
Ulterior aprobarii de catre AGA SNN a strategiei, a fost aprobata Legea 193/2018, care prevede achizitia directa de catre SNN a pulberii de UO2 de la CNU, in functie de disponibilitatea materiei prime a CNU.

Compania Naţională a Uraniului este singurul furnizor din România de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu, care constituie materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar funcţionării centralei de la Cernavodă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *