Nuclearelectrica: explozie a energiei vândute în piața spot, în primul semestru, la prețuri chiar sub cel reglementat. Profitul a scăzut cu 2%

Nuclearelectrica a vândut mai mult de o treime din producția de energie electrică aferentă primului trimestru în piața spot, de peste trei ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2019, la prețuri mai mici, sub cel reglementat, în medie. Situația a fost compensată de prețul mai mare la care a vândut energie prin contractele la termen, astfel că profitul net a scăzut cu doar 2%.

Nuclearelectrica, opratorul centralei nucleare de la Cernavodă a obținut în primul trimestru al anului un profit net de 215 milioane de lei, în scădere cu 1,9% față de cel din aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor financiare publicate de companie.

Producția brută de energie electrica a celor doua unități operationale ale CNE Cernavodă a fost de 3,09 TWh.  în trimestrul I 2020. În trimestrului I 2020 cele două unități au functionat continuu, factorul mediu de utilizare fiind de 90,8% pentru Unitatea 1 și de 94,2% pentru Unitatea 2.

Veniturile realizate pe piața de energie electrica aferente livrărilor de energie electrica din trimestrul I 2020 sunt de 626, 4 milioane de lei, mai mici cu circa 3% față de veniturile bugetate pentru trimestrul I 2020 si respectiv mai mici cu aproape 6% față de cifra din aceeași perioada a anului anterior.

Compania a vânut energie atât pe piața reglementată, ca urmare a obligațiilor ANRE, cât și pe piețele concurențiale. Pe piața reglementată a vândut circa 701 GWh la prețul reglementat de 188 de lei/MWh, adică circa un sfert (24,6%) din producție.

Restul, adică 75% a fost vândut pe piețele concurențiale, cele cu livrare la termen și pe piața spot.  Prețul mediu ponderat de vânzare, pentru cantitatile de energie electrica vandute (fara piata reglementată și Piața de Echilibrare), rezultat in trimestrul I 2020, este de 229,62 lei/MWh. Puțin mai mic decât media pieței.

“Prin comparatie, prețul mediu ponderat al tuturor tranzacțiilor încheiate pe piețele în care SNN a activat cu predilecție in trimestrul I 2020 (PCCB – LE, PCCB – NC, si PZU), calculat in baza valorilor publicate de OPCOM in rapoartele de piață lunare, este de 233,91 lei/MWh”, arată compania în comunicat.

Interesant este că a explodat volumul energiei vândute în piața spot (PZU), la prețuri în scădere.

“Pe piața spot (PZU), ]n trimestrul I 2020 s-a vândut o cantitate de energie electrică reprezentând 35,4% din volumul total de vânzări, față de o cota procentuala de 9,7% înregistrata în aceeași perioadă a anului 2019. Prețul mediu de vanzare a energiei pe piata spot (PZU) realizat de SNN in trimestrul I 2020 a fost de 184,14 lei/MWh (cu Tg inclus), fata de 253,26 lei/MWh (cu Tg inclus) inregistrat in aceeași perioada a anului 2019”, atată compania.

Pe piețele de contracte bilaterale, cantitățile vândute au reprezentat 39.7% din total, în primul trimestru din 2020. Prețul mediu de vânzare pe contractele bilaterale în această perioadă a fost de 270,13 lei/MWh (cu Tg inclus), inregistrând o creștere de 12% față de prețul mediu inregistrat in aceeasi perioada a anului 2019.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *