Nuclearelectrica cumpără 58 de tone de uraniu de la CNU

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a anunțat că a semnat un precontract de achiziție de uraniu de la Compania Națională a Uraniului.

Nuclearelectrica a anunțat Bursa că a semnat o precomandă pentru achiziția a 58 de tone de uraniu natural sub formă de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu de la Compania Națională a Uraniului. Valoarea contractului este de 27,9 milioane de lei, și este parte a unui accord-cadru semnat în anul 2018. În același anunț se arată că Nuclearelectrica are, în relația cu CNU, pe acest contract cadru, creanțe în valoare de 18,4 milioane de lei.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarant recent, că Nuclearelectrica ar putea absorbi una dintre minele de uraniu operate de CNU, cu intenția de a exista un ciclu integrat nuclear în România.

“Dorim ciclu integrat nuclear. Dorim ca în cadrul Nuclearelectrica să fie transferate, evident cu un preţ corect, uzina de la Feldioara, şi ulterior, licenţa minei noi care deţine zăcământul de uraniu să fie trecută tot la Nuclearelectrica, pentru că mina de la Crucea este cu zăcământul pe finalizare şi nu mai are zăcământ.

Practic, dorim ca acest ciclu de producţie, avem şi o lege a ciclului integrat de producţie, extracţie-prelucrare-producere de energie electrică să fie într-un ciclu integrat, într-o singură companie, pentru a nu mai avea probleme de competiţie şi de alte lucruri pe care le avem în acest moment”, a spus Popescu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *