Nuclearelectrica achiziţionează încă de acum energie pentru luna mai 2019, când va opri unul dintre cele două reactoare

Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala nucleară de la Cernavodă, a cumpărat zilele trecute energie electrică cu perioada de livrare la sfârşitul primăverii viitoare. O tranzacţie care poare arăta că unii actori din piaţă se aşteaptă în continuare la creşteri de preţuri şi vor să-şi securizeze poziţiile.

Nuclearelectrica a cumpărat, în data de 7 septembrie, de pe piaţa contractelor bilaterale de energie electrică, 3.720 MWh de energie în bandă, cu livrare în perioada 1 mai-31 mai 2015, potrivit datelor Operatorului Comercial al Pieţei (OPCOM). Este vorba despre energie la o putere de 5MW, livrată în bandă.

Nuclearelectrica este unul dintre marii producători de energie din România, operează două cele două unităţi ale centralei nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MW, deci, în mod normal, compania iese în piaţă în poziţia de vânzătoar.

Însă, aşa cum ne-au declarat oficialii companiei, Nuclearelectrica achiziţionează acum energia electrică pentru perioada de anul viitor în care are oprirea programată a unei unităţi, care durează în mod tradiţional o lună. Energia cumpărată acum îi va permite să onoreze contractele de vânzare de atunci, când producţia companiei va fi diminuată.

Chiar dacă vorbim despre energie puţină, achiziţia merită atenţie prin perspectiva perioadei până la livrare. Chiar dacă mai sunt nouă luni până atunci, se pare că cei de la Nuclearelectrica aleg să cumpere energie încă de acum pentru luna mai 2019, cel mai probabil pentru a se feri de fluctuaţiile ulterioare de preţ, în condiţiile în care preţurile din piaţă au crescut semnificatv în luna august.

Citeşte şi:

În sectorul energetic se fac pariuri cât mai durează până la o pană generală – ACUE

Compania a cumpărat, de pe piaţă, la un preţ de 190 lei/MWh, preţ care putea părea mare acum câteva luni, dar acum pare bun pentru un cumpărător. În luna august, preţurile la energie au crescut destul de mult. Pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Urmăroare), în august, preţul mediu de închidere a fost de 242 de lei, în creştere cu peste 33% faţă de preţul lunii anterioare.

De fapt, dacă ne uităm la preţurile de pe PCCB-LE, piaţă de pe care a cumpărat Nuclearelectrica energie cu livrare în mai 2019, observăm următoarea situaţie: preţul mediu pentru energia contractată anterior dar livrată în august 2018 a fost de 187 de lei, dar preţul mediu pentru energia contractată în august 2018 cu livrare atunci sau în viitor a fost de 243 de lei/MWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *