La trei săptămâni după o licitație încheiată cu un eșec, Nuclearelectrica a ieșit din nou să vândă în piață energie cu livrare în 2025 și 2026, dar de data aceasta licitația a fost un succes, iar compania a vândut tot. Prețul a fost mai mic.
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă controlat de stat, a scos la vânzare în 24 octombrie 4 pachete de energie electrică, cu livrare în bandă, în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2026, pe platforma de contracte bilaterale PPCB-LE Flex, administrată de operatorul pieței, OPCOM.
Nuclearelectrica a scos la vânzare două pachete de câte 5 MW și două de câte 10 MW, în total 525 GWh de energie electrică. De fiecare dată, prețul solicitat a fost de 520 de lei/MWh. De fiecare dată, au existat oferte de răspuns și toate licitațiile s-au încheiat cu succes. Compania a vândut toată cantitatea scoasă la licitație la prețuri cuprinse între 522 și 526 de lei/MWh, rotunjit. Cumpărători au fost Electrica Furnizare, Electric Planners și Nova Power and Gas.
Ofertele de energie forward cu livrare timp de doi ani sunt încă destul de rare pe piața de la București iar cea de acum, care s-a încheiat cu succes, vine după una identică de acum trei săptămâni, care a fost un eșec, cel mai probabil pentru că producătorul a solicitat un preț prea mare. La 3 octombrie, Nuclearelectrica lansa, pe aceeași piață, o ofertă de vânzare identică, tot 4 pachete de 5 și 10 MW bandă, în total 525 GWh, tot cu livrare în anii 2025 și 2026. Atunci, compania a solicitat 540 de lei/MWh pentru fiecare pachet. De fiecare dată, a existat o singură ofertă de răspuns, de la Electrica Furnizare, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienții casnici din România, însă prețul oferit a fost de doar 520 de lei/MWh, așa că nu s-a încheiat nicio tranzacție.
Iată că de data aceasta Nuclearelectrica a reluat licitația la un preț cu 20 de lei/MWh mai mic, de fapt la prețul cu care a venit atunci singura ofertă, și a vândut energia.
Ultimele tranzacții arată o oarecare tensință de stabilizare a prețurulor pentru energia cu livrare în viitor. Dacă ne uităm strict la acest tip rar de tranzacție – vânzare pe doi ani – vedem că, dacă acum două luni Nuclearelectrica reușea să vândă cu 570 de lei, acum nici o lună nu a reușit să vândă cu 540, iar acum a vândut, când prețul a coborât la 520 de lei.
Citește și:
CE Oltenia a vândut pe bursă energie cu livrare tot anul viitor. Tendință de așezare a prețului