Nuclearelectrica a scos la licitație contractul pentru instalația de detritiere de la Cernavodă, proiect de 198 mil. euro

Nuclerelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a scos la licitație în Sistemul Electronic de Achiziții Publice contractul pentru instalația de detritiere.

Iată descrierea anunțului:

“Achiziția are ca obiect Realizarea unei Instalatii de detritiere a apei grele la CNE Cernavoda, incluzand elaborarea detaliilor de executie, procurarea echipamentelor si materialelor necesare, executia lucrarilor de constructii-montaj, pregatirea personalului de operare si intretinere al beneficiarului si suport pentru punerea in functiune si functionarea de proba, pana la transferul instalatiei catre Operare. Durata estimata maxima a contractului este de 54 de luni, fiind compusa din: – Durata de executie a lucrarilor (inclusiv proiectare) de maxim 52 de luni (…) plus – Doua luni aditionale alocate ultimelor operatiuni de receptie si plata”.

Valoarea estimată a contractului este de aproape 198 de milioane de euro. Lucrările ar trebui să fie executate în 54 de luni, iar prețul contează în procent de 60% în stabilirea ofertei câștigătoare. Atribuirea se va face în urma unei proceduri competitive cu negociere.

“Operatorii economici participanți la procedura trebuie să aibă un nivel mediu al cifrei de afaceri globală pe ultimii 3 ani (2019, 2020, 2021) de minimum 75.000.000 Euro”, arată anunțul.

Ofertele se pot depune până la 21 noiembrie.

Implementarea proiectului va permite prin extragerea tritiului din apa grea si stocarea acestuia intr-o forma sigura intr-o instalatie dedicata, excluderea apei grele tritiate din categoria de deseuri radioactive, reducandu-se astfel semnificativ cantitatea deseurilor radioactive ramase de gestionat la sfarsitul duratei de viata operationala a celor doua reactoare.

“Proiectul presupune finalizarea proiectării instalației (proiectarea de detaliu), constructia instalației de detritiere, probele și verificările în vederea punerii în funcțiune, o perioadă de funcționare de proba de 6 luni, urmată de intrarea instalației în exploatare comercială, planificată pentru 2026”, arată compania în prezentarea de pe site-ului companiei.

“Realizarea CTRF va avea un impact pozitiv deoarece prin extragerea tritiului din moderatorul și agentul de răcire al reactorului, va contribui la reducerea evacuărilor de tritiu în mediul ambians și va permite ca apa grea să fie refolosită pe perioadă nedeterminată, fara a deveni un deșeu radioactiv. Tritiul recuperat din agentul de racire și moderator va fi procesat și stocat în condiții stabile pentru utilizări ulterioare. În plus, CTRF va conduce la:

-reducerea riscurilor de generare efluenți radioactivi și emisii de tritiu în mediu

-minimizarea concentraților de tritiu din deșeurile radioactive generate în incinta sistemelor nucleare care utilizează apa grea la CNE Cernavodă”, mai arată Nuclearelectrica.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *