Nuclearelectrica a preluat și uzina R de la Feldioara de la defuncta CNU și are acum un ciclu nuclear integrat

Activele aferente Uzinei R de la Feldioara ale Companiei Naționale a Uraniului (CNU), în faliment, au fost adjucate în cadrul unei licitații publice pentru suma de 3.286.354 euro, exclusiv TVA, către Fabrica de Procesare a Concentratelor de Uraniu, filială a Societății Nuclearelectrica SA, arată un comunicat de presă al consorțiului format din EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL Filiala Bucureşti şi AKTIV-LEX INSOLVENŢĂ SPRL

“În cadrul unei licitații organizată astăzi la sediu Expert Insolvență SPRL Filiala București, a fost valorificat un pachet de active al debitoarei Compania Națională a Uraniului SA, alcătuit din terenuri, construcții și construcții speciale, echipamente tehnologice, aparate și instalații de măsurare, control și reglare, mijloace de transport, instalații tehnice și mașini, mijloace fixe de natura obiectelor de inventar, mobilier și aparatură birotică și stocuri”, arată comunicatul de presă.

Prețul bunurilor care au făcut obiectul licitației a fost de 3.286.354 euro, exclusiv TVA, iar adjudecatar a fost declarată Fabrica de Procesare a Concentratelor de Uraniu SRL, filială a Societății Nuclearelectrica SA.

Din prețul total de adjudecare de 17.513.852,27 lei, adjudecatarul a achitat suma de 1.634.172,39 lei în contul societății Companiei Națională a Uraniului SA, cu titlu de garanție de participare la licitație, care conform Regulamentului de vânzare prin licitație publică a activului din patrimoniul debitoarei CNU SA, se convertește în avans, adjudecatarul având obligația de a achita diferența de preț de 15.879.679,88 lei până la data de 04.01.2024.

“ În decurs de 2 ani de zile, EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL a reușit să finalizeze 3 tranzacții vitale pentru sistemul energetic românesc, toate derulate de către companii în insolvență la care societatea noastră este administrator judiciar. Este vorba despre finalizarea tranzacției Termocentralei Mintia, din vara anului 2022, apoi despre finalizarea tranzacției activelor aferente uzinei E de la Feldioara a Companiei Națională a Uraniului (CNU) în decembrie 2022, iar acum, prin licitația de astăzi, se valorifică, printre altele, și activele aferente fluxului tehnologic R al Uzinei de la Feldioara a CNU SA. Suntem bucuroși că ne-am putut folosi competența și experiența în beneficiul sistemului energetic românesc, care beneficiază, în urma activității noastre, de o revitalizare a producerii de energie electrică la Mintia și care are parte de securizarea circuitului nuclear integrat, prin valorificarea uzinei R de la Feldioara”, a spus în comunicat Alina Costinaș, asociat coordonator al EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL Filiala București

Expert Insolvență SPRL continuă să demonstreze astfel că insolvența înseamnă o nouă viață pentru active strategice ale sistemului energetic național”.

Ciclu nuclear integrat

Odată cu finalizarea acestei tranzacții prin care Uzina E de la Feldioara, Nuclearelectrica (SNN) deține toate unitățile care pot constitui un ciclu nuclear integrat, de la extracția minereului de uraniu și până la producția de energie electrică în centrala nucleară de la Cernavodă.

SNN deținea fabrica de combusitinul nuclear, necesar reactoarelor de la Cernavodă, la Pitești, și a mai preluat de la defuncta CNU mina și licența de exploatarea a uraniului din zăcământul Tulgheș-Grințieș și unitățile de preparare a minereului de uraniu de la Feldioara.

“Tranzacția de astăzi reprezintă un pas mare în vederea asigurării securității nucleare și a securității energetice a României. Proiectele României în domeniul nuclear civil sunt ambițioase și arată angajamentul statului român pentru o sursă de energie accesibilă, sigură pentru mediul înconjurător și capabilă să ofere condiții pentru dezvoltare economică, fiind sursă de producție energetică în bandă. În acest moment, în cadrul SNN pot fi derulate toate procesele tehnologice, de la mineritul de uraniu, la procesarea, rafinarea și transformarea în combustibil nuclear și exploatarea acestuia în cadrul Centralei de la Cernavodă. Această viziune e necesară pentru dezvoltarea accelerată a programului nuclear civil romanesc, obiectiv pe care mi l-am asumat de la preluarea mandatului”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *