Nuclearelectrica a cumpărat energie hidro pentru perioada în care oprește Unitatea 1 de la Cernavodă

Nuclearelectrica a încheiat azi un contract de cumpărare de energie hidro, cu livrare în luna iulie, potrivit datelor de pe bursa de energie OPCOM.

Nuclearelectrica a cumpărat de la Hidroelectrica, pe piața centralizată de contracte bilaterale cu negociere continuă, energie electrică la prețul de 232 lei/MWh, cu livrare bandă în luna iulie a anului 2020.

Nuclearelectrica va primi energie la o putere medie orară de 25 MWh/h, potrivit datelor de pe platformă.

Cel mai probabil Nuclearelectrica a fost nevoită să cumpere energie de la Hidroelectrica pentru a-și puntea onora contractele de livrare în perioada în care oprește programat una dintre cele două unități ale centralei nucleare de la Cernavodă.

Nuclearelectrica a anunțat în data de 8 mai că Unitatea 1 CNE Cernavoda va intra în programul de oprire planificată începand cu  data de 20 iunie 2020. “în mod uzual, opririle planificate ale unităților nucleare se realizează alternativ, o data la doi ani pentru fiecare unitate, in perioada mai-iunie, dar în condițiile de pandemie la nivel internațional, similar altor centrale nucleare, oprirea planificata a Unității 1 de la Cernavoda s-a amânat”, a anunțat compania.

Perioada în care unitatea 1 va fi indisponibilă nu a fost încă anunțată.

Prețul la care cumpără Nuclearelectrica energia hidro pentru a își putea onora contractele din perioada opririi este sensibil mai mare decât costul pe care l-ar fi avut compania pentru a produce energia în condițiile în care prețul reglementat la care trebuie să vândă o parte din energie pentru consumul populației este de 188 de lei/MWh, și el conține o marjă recunoscută de profit de 5%.

Fiecare dintre cele două unități ale centralei de la Cernavodă are o putere instalată de 700 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *