Nuclearelectrica a obținut o finanțare de 145 de milioane de euro de la BEI pentru  instalația de detritiere

Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat un acord de împrumut în valoare de 145 de milioane de euro pentru a sprijini finalizarea primei instalaţii de detritiere (CTRF) din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă), informează SNN printr-un comunicat transmis vineri Bursei de la Bucureşti.

CTRF va elimina tritiul din agentul de răcire şi din moderatorul (apa grea) reactorului, ceea ce va conduce la o protecţie sporită a mediului, publicului şi a sănătăţii şi securităţii ocupaţionale a angajaţilor, în deplină aliniere cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica şi ale Europei, precizează sursa citată.

Proiectul va spori securitatea radiologică a centralei electrice, va reduce şi mai mult volumul deşeurilor radioactive, acordând prioritate sănătăţii angajaţilor şi permiţând reutilizarea agentului de răcire şi a moderatorului (apa grea), după îndepărtarea tritiului. Finalizarea cu succes a proiectului va permite întreţinerea regulată, retehnologizarea şi, eventual, dezafectarea să fie întreprinse mai uşor, sigur şi eficient.

„Acest proiect face parte din strategia noastră de investiţii, care conduce la dezvoltarea sectorului nuclear în conformitate cu politica energetică naţională. Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalaţia de detritiere de la Cernavodă (CTRF) va fi a treia instalaţie de detritiere din lume şi prima din Europa şi va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. Suntem bucuroşi să implementăm o tehnologie inovatoare românească, bazată pe ani de cercetare şi dezvoltare, un exemplu de leadership al României în industria nucleară”, a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica.

Abordarea BEI cu privire la proiectele nucleare a fost definită în Criteriile sale de împrumut pentru energie din 2013 şi a rămas neschimbată de atunci. Banca adoptă o abordare neutră din punct de vedere tehnologic, în conformitate cu obiectivul de decarbonizare al Uniunii Europene şi cu obiectivele de asigurare a securităţii aprovizionării cu energie şi a competitivităţii într-un mod durabil din punct de vedere al mediului, eficient din punct de vedere al costurilor, eficient, sigur şi acceptabil din punct de vedere social.

„BEI finanţează proiecte de energie durabilă în întreaga lume şi suntem bucuroşi să sprijinim acest proiect cu beneficii de sănătate, siguranţă şi economie circulară întreprinse de un operator cu experienţă”, a declarat Kyriacos Kakouris, vicepreşedintele BEI.

Societate Naţională Nuclearelectrica SA (SNN) este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

SNN deţine două sucursale: sucursala CNE Cernavodă, care operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, şi sucursala FCN Piteşti, fabrica de combustibil nuclear.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 20% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

BEI este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deţinută de statele membre. Acesta pune la dispoziţie finanţare pentru investiţii solide în vederea atingerii obiectivelor politicii UE. BEI este activă în România de la începutul anilor 1990. Prin 180 de proiecte în valoare de 17,78 miliarde euro până în prezent, a îmbunătăţit coeziunea regională, infrastructura şi serviciile de sănătate şi a sprijinit IMM-urile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *