Nu se va închide total cărbunele la CEO – ministrul Economiei

Ministrul Economiei, Virgil Popesu, a vorbit în Parlament despre planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia și a reiterat faptul că nu se va renunța la toate grupurile pe cărbune.

Iată declarația lui Virgil Popescu în Parlament:

“Compania energetică Oltenia: vă înțeleg tuturor îngrijorarea. Este și o îngrijorare a mea. Dar nu trebuie să confundăm miliarde de lei cu miliarde de euro. Cred că acei colegi ai noștri care vorbeau, vorbeau de 5 miliarde de lei. Chiar săptămâna trecută, joi  am avut o discuție pe baza programului de restructurare care este adus la minister. L-am discutat cu conducerea companiei, l-am discutat cu Consiliul Concurenței și vă asigur ca  acel ajutor de 1 miliard două sute de milioane euro de salvare se va transforma, așa cum am promis, într-un ajutor de restructurare care va asigura supraviețuirea companiei energetice Oltenia și o va face performantă.  Și nu prin închiderea totală a cărbunelui, ci prin trecerea pe gaz a unor elemente de producere a energiei electrice și menținerea unor centrale de producere în continuare pe cărbune, care să respecte normele de mediu. Acest lucru se va întâmpla și se va întâmpla anul acesta, exact în termenele propuse”.

Din ce se cunoaște până acum, programul de restructurare a CE Oltenia se referă la închiderea de capacități de circa 1.300 MW produsă pe bază de cărbune (grupuri la Craiova 2, Ișalnița și Turceni) până la finalul anului 2026, și înlocuirea lor cu 1.450 MW de energie pe gaze naturale, plus un parc fotovoltaic de 300 MW. Patru cariere de lignit ar urma să fie închise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *