Nu mai sunt bani pentru plata compensațiilor către furnizorii de energie electrică și gaze. Proiect de HG pentru eliberarea unor sume, mult sub cât e necesar

Ministerul Energiei a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care Fondul pentru Tranziție Energeică, cel din care se fac plățile pentru furnizori care trebuie să aplice prețurile plafonate conform legii, se suplimentează. Suma este mult mai mică față de necesar, iar HG ar urma să fie adoptat azi de Guvern.

“Precizăm că la data elaborării prezentei, valoarea cererilor validate de ANRE și a celor aferente lunilor de dupa 1 ianuarie 2023 pentru care trebuie achitată conform art. 9 alin. (10) lit. a) din din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, o cotă de 40% din valoarea solicitată în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de decontare, sumă care se ridică la circa 1500 milioane lei și care trebuie achitată furnizorilor de energie electrică și gaze naturale”, scrie în nota de fundamentare.

Ca atare, proiectul de HG vorbește despre “Alocarea sumei de 440.799 mii lei din disponibilul existent în contul prevăzut la art. 20 alin. (8) din Legea nr. 256/2018 (….)”. Adică Finanțele să alimenteze din bugetul mare cu această sumă fondul din care se fac plățile căre furnizori. Fond care se pare că nu mai acoperă sumele pentru că banii din suprataxarea producătorilor de energie sunt mai puțin, în condițiile în care aceștia vând energia la prețurile mici plafonate (450 de lei/MWh) iar la gaze se încasează impozitul pe veniturile suplimentare doar din zona offshore, nu și pe gazul extras de pe uscat, și, și aici sumele scad pentru că, la fel, mare parte din gaze se vând la preț plafonat, 150 de lei/MWh.

Așadar, guvenul are de făcut plăți urgente pentru furnizori de 1,5 miliarde de lei, stabilite în baza legilor trecute, și solicită, tot de urgență, să se alimenteze fonul din care se plătesc aceste sume cu aproape 441 de milioane de lei. Iar cele 1,5 miliarde de lei sunt doar plățile urgente, pentru că cererile de decontare sunt mult mai mari, în condițiile în care plățile sunt la nivelul lunii noiembrie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *